Ugepost

Afgørelse i Ramsdal-sag og Mellemøstens debat om islam

Debatten har især drejet sig om sagen om Per Ramsdal, fordi både politikere, præster og andre anser diskussionen om kravet til præsters forkyndelse for yderst vigtig for folkekirken. Foto: Scanpix Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

Hvilke religiøse og kirkelige begivenheder, nyheder og tendenser har præget den seneste uge? Hold dig opdateret med religiøs ugepost fra religion.dk

Her får du en oversigt over de personer, begivenheder og tendenser, der har præget det religiøse nyhedsbillede i den sidste uges tid.
 
Religiøs ekstremisme var på mediernes dagsorden i Europa - men også i Mellemøsten i denne uge. I Danmark drejede debatten sig især om afgørelsen i sagen om sognepræst Per Ramsdal.

Afgørelsen i sagen om sognepræst Per Ramsdal

For folkekirken var den mest opsigtsvækkende nyhed i denne uge, at afgørelsen i sagen om sognepræst Per Ramsdal blev offentliggjort tirsdag. Resultatet af den tjenstlige samtale med københavns biskop blev et mentorforløb, hvori Per Ramsdals 

LÆS ARTIKLEN HER: Afgørelsen faldet i Ramsdalsag 

Senere udtalte Ramsdals menighedsråd sig for første gang, siden sagen startede i juledagene. De støtter både op om Ramsdal som præst og om afgørelsen fra stiftet. Nu afventer vi så, hvilken betydning, forløbet får for hans præstegerning fremadrettet:

LÆS ARTIKLEN HER: Ramsdals menighed tager bladet fra munden

Islam på tapetet i Mellemøsten

Tragedien i Paris har ikke kun givet anledning til debat i Europa. Også i Mellemøsten er der kommet fokus på forholdet mellem religion og ekstremisme. Den saudiske regering har besluttet at sætte overvågningskameraer op i alle landets moskéer.

Ifølge magasinet The Economist er overvågningskameraerne i Saudi-Arabien blot et af de seneste eksempler på en tendens, der kan spores over hele Mellemøsten og i Nordafrika, hvor staterne øger kontrollen med, hvad der prædikes i moskéerne.

Det er først og fremmest et forsøg på at komme den religiøse fanatisme til livs, siger Michael Barak, mellemøstforsker ved Tel Aviv Universitets Moshe Dayan Center.

LÆS ARTIKLEN HER: Mellemøsten strammer grebet om islam

Hvordan kan man skærpe den kulturelle "verdslighed"?

Tragedien i Paris for halvanden uge siden har ført en bølge af fjendskab med sig.128 anti-muslimske hændelser har Frankrig registreret siden angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Det svarer næsten til det samlede antal fra hele 2014, konstaterer Det Nationale Observatorium mod Islamofobi

LÆS ARTIKLEN: Chikane mod muslimer er øget eksplosivt i Frankrig 
 
Frankrig vil skærpe sin verdslighed. Landet, der i forvejen er kendt for historisk at stå for en sekulær og oplyst stat, vil yderligere fokusere på religionsneutralitet. 

I en tale til de franske lærerorganisationer i onsdags erklærede præsident Francois Hollande, at ”religion hører ikke hjemme i skolen”. Den franske premierminister, Manuel Valls, har også meddelt, at ”vi skal styrke skolens historiske værdi-grundlag. Og det er verdslighed, verdslighed og atter verdslighed”, sagde Valls.

Hvad begrebet "verdslighed" i denne sammenhæng mere præcist indebærer, vides ikke. 

LÆS ARTIKLEN HER: Frankrig vil skærpe sin verdslighed 

Stor opstandelse om opstandelsen

Debatten har især drejet sig om sagen om Per Ramsdal, fordi både politikere, præster og andre anser diskussionen om kravet til præsters forkyndelse for yderst vigtig for folkekirken. Flere præster og teologer stillede spørgsmålet, om Per Ramsdals "undskyld" var nok til at genetablere tilliden.

LÆS Carsten Haugaard Nielsens DEBATINDLÆG HER: "Er det nok at sige undskyld?"Og til sidst: Fik du ikke hele sagen med? Eller har du helt styr på, hvem der sagde hvad i sagen? Tag vores quiz og bliv stolt - eller bliv klogere:

TEST DIG SELV: Hvem sagde hvad i Ramsdalsagen? 

God weekend fra religion.dk og kristendom.dk!