USA's episkopale kirke trues med udelukkelse

Den anglikanske kirkes 38 regionale kirkeledere har på et møde i Dar es Salaam krævet, at den episkopale kirke i USA inden udgangen af september stopper ordination af homoseksuelle biskopper og vielse af homoseksuelle. Ellers risikerer kirken, der er et anglikanske verdensfællesskabs amerikanske gren, udelukkelse.

Ordination af kvinder splitter anglikanerne
Dokumentet til kirken, der blev vedtaget 19. februar, kræver også, at man straks etablerer en ordning med en vikarbiskop, der kan overtage tilsynet med menigheder, der ikke anerkender valget for et år siden af Katharine Jefferts Schori som den første kvindelige leder af kirken. Ordination af kvinder er et andet spørgsmål, der splitter den anglikanske kirke.

Biskop Katharine Jefferts Schori udsendte efter at have modtaget dokumentet en opfordring til sin kirke om at vise tålmodighed og opfordrede til, at man afholder sig fra sådanne handlinger for en periode. Det har dog straks mødt protester. Således meddelte en præst i Boston, at han helt ville undlade at foretage vielser, og flere andre præster sluttede sig til denne holdning.

Opfordrer til ikke at bøje sig
Den åbenlyst homoseksuelle biskop Gene Robinson fra New Hampshire, opfordrer til, at den amerikanske kirke ikke bøjer sig for den anglikanske kirke, der også kræver, at man genovervejer og ophæver hans vielse som biskop.

Episkopale forlader kirken
Samtidig har op mod 10 pct. af den episkopale kirkes præster og menigheder taget afstand fra deres egen kirke. De fleste af disse menigheder ønsker at forblive i den anglikanske kirke og skifter navn til denne med tilsyn fra en oversøisk -- i de fleste tilfælde afrikansk -- anglikansk biskop.

To tidligere biskopper i den episkopale kirke har også forladt den. Daniel Herzog, der var biskop i Albany, har skriftligt bedt biskop Katrina Jeffes Schori om at blive fjernet fra kirkens liste over ordinerede præster. Og biskop David Bena har skiftet til den teologisk konservative anglikanske kirke i Nigeria. Han agter at fortsætte som missionsbiskop for den nydannede anglikanske kirke i Nordamerika, der netop er stiftet i protest mod udviklingen i den episkopale kirke.