10 eksempler på overtro ved bryllupper

Traditionen med, at brudgommen bærer bruden ind over dørtærsklen, kan spores tilbage til Romerriget. Den romerske forfatter Vergil forklarede skikken med, at på denne måde viste bruden, at det var ufrivilligt, at hun mistede sin mødom. Men samtidig er dørtærskler altid farlige steder, hvor alskens dårligdomme ligger på lur for at angribe.

Hvorfor bæres bruden over dørtærsklen og hvorfor fejrer man polterabend?

Selvom brylluppet i dagens Danmark overvejende er et kristent ritual, ligger der under den kristne fernis en mindst lige så væsentlig overtro, som i århundreder har spillet en central rolle

Religion.dk har samlet 10 eksempler på overtro ved bryllupper.

1. Dag for giftermålet
Ifølge overtroen er nogle tidspunkter gode at blive gift på, mens andre er direkte katastrofale. I kristne lande betragtes det som uheldigt at blive gift på en fredag, da det var den dag, Jesus blev korsfæstet.

Men sådan har det ikke altid været i Danmark. I før-kristen tid var fredag en god dag at blive gift, da fredag var kærlighedsgudinden Frejas dag (fredag betyder Frejas dag). Søndag har altid været en god dag at blive gift. Søndag var i før-kristen tid solens dag (søndag betyder solens dag), og i kristendommen bliver søndag forbundet med Jesu opstandelse.

Ifølge overtroen betyder det derimod uheld først at fastlægge datoen for brylluppet, og så senere udskyde det.

2. Bryllupstøjet
Hvis man er overtroisk, mener man, at bryllupskjolen ikke må sys af bruden selv, for lige så mange sting hun har syet, lige så mange tårer vil hun fælde. Samtidig skal den være ny og ren og må først færdiggøres lige inden afgang til kirken.

Bruden må ikke prøve tøjet før selve bryllupsdagen, da brylluppet så vil blive aflyst. Hvis hun alligevel drister sig til at prøve kjolen, er det meget vigtigt, at hun ikke ser sig selv i et spejl, da spejlet så vil forudse en dyster fremtid.

LÆS OGSÅ: 10 eksempler på hverdagens overtro

Hvis man ønsker velstand i ægteskabet kan man placere en mønt i brudens sko, som i øvrigt helst skal være gamle eller købt af bruden selv. Efterfølgende skal skoene gemmes væk, og så længe de holder, så længe vil ægteskabet vare.

3. Brudesløret
Brudesløret er omgærdet med megen overtro. Det siges, at jo mere sløret rives itu, desto mere lykke ville bruden få i ægteskabet. Og hvis en af gæsterne får et stykke af det iturevne slør, vil personen være velsignet med held.

Hvis nogle kreaturer er syge, kan et stykke af sløret helbrede dem.

4. Polterabend
Polter er tysk og betyder bulder eller brag og Abend betyder aften. Så polterabend er en bulderaften, hvor vennerne traditionelt har mødtes med gommen for at drikke og larme. Tidligere smadrede man lertøj, tallerkener og krukker. Ud over at være et festligt indslag havde det også den nytteeffekt, at det holdte dæmonerne for døren, da de frygter de høje lyde.

Næste dag skulle brudeparret samle alle skårene op, og ingen måtte hjælpe, da de så ville fjerne lykken fra ægteskabet.

I forlængelse af denne larmende, dæmonafværgende tradition var det tidligere også kutyme at skyde med geværer op i luften og spille høj musik i samklang med kirkeklokkerne på vej hjem fra kirken.

I dag fører nogle skikken videre ved at binde tomme dåser bag ved bilerne.

LÆS OGSÅ: 10 monstre fra dansk overtro

5. Vejret
Til alle tider har mennesker forsøgt at spå om fremtiden ved at betragte himlen. I overtroen er vejret på bryllupsdagen altafgørende for, hvordan ægteskabet vil komme til at forløbe.

Det siges, at hvis vejret er godt, og solen skinner på bryllupsdagen, bliver det et godt og lykkeligt ægteskab. Overskyet vejr varsler derimod et turbulent ægteskab, mens stormvejr bebuder manden en hidsig og arrig kone.

I Østjylland siges det, at regnvejr på bryllupsdagen gør, at ulykkerne vil regne ned i brudens skød, mens det i Vestjylland betyder, at guld og rigdom vil vælte ned i brudens skød.

6. Vejen til kirken
På vejen til kirken må man ikke standse, for så vil der komme splid i ægteskabet. Det er et dårligt varsel, hvis bruden og brudgommen ser hinanden, før de kommer ind i kirken. Ligesom de heller ikke må tilbringe natten op til brylluppet i samme seng.

Inde i kirken er det vigtigt, at det er bruden, som ser gommen først, ikke omvendt.

7. Hestesko i kirken
En nyere overtroisk skik er at placere en hestesko i kirken inden brylluppet, når brudeparret så går op af kirkegulvet, skal de samle den op og tage den med. Det bringer altid lykke at samle en hestesko op, og samtidig virker jernet dæmonafværgende.

Det er dog ikke alle præster, der ser lige mildt på, at dennes slags overtro blandes sammen med det kristne bryllupsritual.

8. Lysstråle i kirken
Ifølge overtroen bringer det lykke, hvis solen skinner på bruden i kirken. Hvis man derimod bliver ramt af en lysstråle til en begravelse, er det et varsel om, at man er den næste, der dør.

9. Ved alteret
Når bruden og gommen står foran alteret, skal de stå så tæt sammen som overhovedet muligt, så der ikke kan komme splid imellem dem.

Hvis brudens slør rammer mandens fødder ved alteret, betyder det, at det er kvinden, som vil få magten i parforholdet.

Den af de to ægtefæller, som først rører sig efter vielsen, vil også være den, som dør først.

10. Dørtærskler
Traditionen med, at brudgommen bærer bruden ind over dørtærsklen, kan spores tilbage til Romerriget. Den romerske forfatter Vergil forklarede skikken med, at på denne måde viste bruden, at det var ufrivilligt, at hun mistede sin mødom. Det samme tema kan spores i det oldnordiske ord for bryllup, brude-løb (bryllaup), som nogle mener refererer til brudens foregivne flugt fra gommen.

I Danmark havde skikken med at bære bruden dog en anden betydning. Her skete det, for at hun ikke skulle falde ned i underverdenen. I overtroen er dørtærskler altid farlige steder, da de signalerer overgang. Af samme grund satte man ved juletide knive i tærsklerne, for at holde dårligdommene for døren.

LÆS OGSÅ: 10 eksempler på dansk overtro ved juletid

I Danmark hældte man også kogende vand på dørtrinnet, når bruden havde forladt huset, for derved at uskadeliggøre de dæmoner, der befandt sig i dørtærskelen. Det samme gjorde man, når en død var blevet båret ud af huset. I England mente man, at den første der efterfølgende gik ind over dørtærsklen, ville blive den næste til at blive gift.

LÆS MERE OM OVERTRO PÅ RELIGION.DK`S TEMASIDE OM OVERTRO