Religiøs rejseguide

5 rejsemål i Reykjavik

I Reykjavik kan du finde vand og smuk natur side om side med spektakulær arkitektur. Foto: Andrea Izzotti - Fotolia

På Island kan man mere end at spille fodbold. Her finder du både en vild og unik natur med gletschere og varme kilder og veldokumenteret kulturhistorie. Få fem bud på religiøse rejsemål i hovedstaden Reykjavik

1) Skulpturen Sólfar

Jón Gunnar Árnason hedder kunstneren bag den spektakulære skulptur "Solfár" eller på dansk "Solfærd". Skulpturen er udført i rustfrit stål og blev indviet i 1990. Kunstværket ligger på kajen i Reykjavik ved Sæbraut, det vil sige havvejen. 

Solfærd er en skulpturel abstraktion over en båd, hvor Árnason priser solen og ikke mindst Island. Kunstneren beskriver selv kunststykket som en "forestillet båd", der med start i Mongoliet sejlede imod solen: Turen, eller solfærden, endte på Island, hvor man fandt solen. 

Árnason pointerer i øvrigt, at båden ikke er et vikingeskib, selvom udformningen leder tankerne mod netop det. 

2) Landakotskirkja

Landakotskirkjaen, også kendt som Krists Konungs Domkirke, er den katolske katedral i Reykjavik. 

Kirken i nygotisk stil er tegnet af den islandske arkitekt Guðjón Samúelsson. Da Landakotskirkjaen blev opført i 1929 var det landets største kirke. Samúelsson var inspireret af engelske og irske kirkers arkitektur, og det er grunden til, at tårnet er uden spir. 

I Landskotskirkjaen står en Kristusstatue udhugget i cedertræ, og i det venstre sideskib står Islands skytshelgen Sankt Thorlak Thorhallsson. Kirken er bygget i beton og kendes på sin grå facade. 

3) Hallgrímskirkja

Guðjón Samúelsson er også arkiteten bag Hallgrimskirkja, der tog 40 år at bygge. I 1939 designede Samúelsson kirken med inspiration fra det islandske landskab.

Hallgrimskirkjaen er udformet, så bygningen ligner afkølet lava efter et vulkanudbrud. Kirkens tårn måler 73 meter og kan ses på 20 kilometers afstand, hvorfor kirken er et varemærke for Reykjavik. 

Kirken er opkaldt efter den folkekære digter og præst Hallgrímur Pétursson (1614-1674). Pétursson spillede en bemærkelsesværdig rolle i Islands overgang til lutheranismen.

Foran Hallgrimskirkjaen står en statue af Leif den Lykkelige - vikingen, der opdagede USA før Columbus. 

4) Oplev den første islandske bibel  

Vil du se den første bibel, som blev trykt på Island i 1584? Bibelen kan du opleve på Islands Nationalmuseum i Reykjavik. Island blev officielt kristent i år 1000, en begivenhed der kaldes ristnitaka ("antagelsen af kristendommen").

I 1944 opstod Den Islandske Republik. Indtil da var øen først under norsk herredømme og senest dansk. På museet kan du blandt andet opleve den permanente udstilling om landets historiske tilblivelse: ”En nation bliver til”.

I 2004 blev museet moderniseret og gjort interaktivt, så besøgende nu har mulighed for selv at deltage i udstillingerne. 

5) Museet om den islandske sagakunst 

Island adskiller sig fra resten af Norden i sin historieskrivning takket være sagaerne. Her blev nedskrevet navne, slægtsforhold og præcise årstal på helteskikkelser og andre magtkampe. Vikingehøvdingen Snorri Sturlunson er én af de mest kendte sagaforfattere. Museet formidler og viser vikingernes hverdag med asatroen.

Saga Museet har genoplivet den islandske vikingehistorie: Oplev autentiske og livagtige voksfigurer af de første bosættere på Island. For at gøre dit museumsbesøg autentisk og historisk korrekt er alt viden baseret på sagafortællingerne.

Enhver vikingefigurs udformning er forankret i historiske skrifter. De redskaber og våben, som voksfigurerne står med, og det tøj, figurerne er iført, er konstrueret ud fra traditionelle metoder, som knytter an til netop denne tid. 

Læs mere om Reykjaviks seværdigheder her. 

Foto: Fexel - Fotolia
Foto: dash1502 - Fotolia
Foto: dendron - Fotolia
Foto: Thierry Lubar - Fotolia
Oplev vikingernes vej imod kristendommen. Her ses en amulet, der blander kristendommen med asatroen.
Denne saga er skrevet af Olaf Tryggvason.
Museumsbygningen kaldes også Perlan.