Religiøs rejseguide

5 rejsemål på solskinsøen i Østersøen

Billedet er af den bornholmske by Gudhjem, der især kendes på grund af smørrebrødet med røget sild og æggeblomme: "Sol over Gudhjem". Foto: fotokate - Fotolia

Vi kender Bornholm som solskinsøen, men den er mere end røget sild og Krølle-Bølle. Læs fem bud på spændende steder at besøge på "Bornholm, Bornholm, Bornholm"

1) Hammershus var centrum for striden mellem konge og kirke

Hammershus er en af nordens største borgruiner, men det har ikke været muligt at sige, hvornår borgen oprindeligt blev opført. Så sent som i 2014 har undersøgelser dog vist, at borgen formentlig blev bygget for Lunds ærkebiskop Jens Grand i slutningen af 1200-tallet som et led i striden mellem konge og kirke.

Tidligere har skriftlige kilder ført til forestillingen om, at Hammershus blev bygget af kong Valdemar Sejr for at lede korstog i landene omkring Østersøen. 

Den store vindblæste borgruin er blandt andet blevet brugt som statsfængsel, borg og til statslig administration. I 1660 blev prinsesse Leonora Christina og hendes husbond Corfitz Ulfeldt holdt til fange af Frederik d. 3., Christinas egen halvbror. I 1661 blev de løsladt efter 17 måneders fangenskab og et mislykket flugtforsøg.

Fra 1663 og 22 år frem blev Leonora Christina i stedet indespærret i Blåtårn på Københavns Slot. 

2) En spetakulær naturseværdighed: Helligdomsklipperne 

Imellem byerne Tejn og Gudhjem findes stejle klippevægge med dybe gange og grotter. Stedet kaldes Helligdomsklipperne. 

Klipperne fik deres navn, fordi en man mente, at en livgivende kilde havde udløb ved klippernes fod. Særligt sankthansnat valfartede folk hertil i håb om helbredelse. Legenden fortæller, at naturen besidder overnaturlige kræfter netop denne nat. 

På helligdomsstrækningen fra Tejn til Gudhjem ligger grotten Den Sorte Gryde; her kan du møde den bornholmske grotteederkop. Den holder til i den yderste tredjedel af klippehulen, der ialt er 60 meter dyb. 

3) Helleristninger er bronzealderens Facebook

De bedst bevarede helleristninger i Danmark findes på Bornholm: En helleristning er et billede eller tegn indhugget i store stenflader. På Madsebakken nær Allinge og på Hammerhøjen kan du opleve bronzealderens religiøse tilbedelse af solen, hesten og skibet. 

Solen er et stærkt repræsenteret motiv: Man tilbad og takkede den mytiske solhest, der trak solen hen over himlen om dagen og igennem underverdenen om natten. 

Skibet var også et centralt motiv. Man mente, at afdøde blev sejlet til det hinsides og desuden var skibet et almindeligt transportmiddel. 

4) Jon spredte kristendommen fra sin grotte 

I middelalderen kom en irsk munk ved navn Jon til Bornholm med det formål at omvende øboerne. Ifølge sagnet bosatte han sig i en klippegrotte, hvorfra han prædikede om Jesus. Grotten kendes i dag som Jons Kapel. 

Efterhånden kom flere nysgerrige bornholmere til kapellet, og Jon måtte derfor flytte sin prædiken til toppen af klippen. Senere blev der udhugget en prædikestol af selve klippen. 

Jons Kapel er opstået ved bølgernes slag imod klippevæggen - en såkaldt tørovn, det vil sige en klippehule. Der er uenighed om, hvor mange trin den lange trappe ned til Jons Kapel tæller, så prøv selv at tælle selv efter!

5) Den største og ældste rundkirke på Bornholm 

Østerlars Kirke fungerede i 1200-tallet både som kirke, opmagasinering og forsvarsværk. Klokketårnet er desuden placeret ved siden af selve kirken. 

Udvendigt måler kirken 17 meter i diameter og er bygget af kløvede kampesten. Kirken består af tre etager: Nederst ligger kirkerummet, imens midteretagen blev brugt til opbevaring, den øverste etage blev brugt til selvforsvar i form af skyttehuller og udkigsposter.

Der findes ialt fire rundkirker på Bornholm: Nyker, Nylars, Olsker og Østerlars. 

Læs mere om øens seværdigheder her på Destination Bornholm.

Foto: nielskliim - Fotolia
Foto: ©2007 Sven HallingAll Rights Reserved