Klassiker

Jediismen afspejler religiøse tendenser i samfundet

Jediisme ligner en fankultur, fordi mange iklæder sig kapper og lyssværd, men jediisterne er overbeviste om, at "Kraften" findes i den verden, som du og jeg lever i, siger Markus Davidsen. Foto: Disney / Lucasfilm

I Star Wars-universet finder man jedi-ridderne, som følger jedi-religionen. Men det er ikke kun i filmene, at religionen findes. Flere steder i verden er folk blevet tilhængere af jediismen. Det afspejler en generel tendens til at tilpasse tro efter egne behov, mener forskere

De populære film om jediridderne fra en fjern, fjern galakse har fans i hele verden, men science-fiction-filmene har også religiøse tilhængere, og Star Wars-kultfilmene har dannet grundlag for den såkaldte "jediisme". I følge eksperter afspejler jediismen en stigende tendens til at tilpasse sin tro efter egne behov

Særligt i Australien, England og USA er jediismen udbredt som en alternativ religiøs bevægelse.

Den har fået sit gennembrud via de mange hjemmesider på nettet, hvor de troende kan udveksle tanker omkring jediismen. De troende mødes blandt andet på hjemmesiden "The Temple of The Jediorder".

"The Temple Of The Jediorder" er registreret som en anerkendt religiøs organisation i USA og på sidstnævnte hjemmeside kan man downloade en gratis vejledning til, hvordan man kommer i gang med sin jeditræning.

Ph.d.-stipendiat Line Nybro Petersen fra Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet mener, at selvom det er de færreste fiktionsbaserede religioner, som bliver anerkendte religioner, er de gode indgangsvinkler til religionsundervisningen i folkeskolen:

"De fiktionsbaserede religioner tegner nogle af konturerne for de religiøse tendenser i vores samfund. Det er blevet mere typisk, at man tilpasser sin tro efter sine egne behov. Mange danskere er fascineret af karma eller reinkarnation, og det tilpasser de til deres egen tro. Der er i populærreligioner som cullenisme og jediisme et fokus på den personlige spiritualitet, som tiltaler de unge. Derfor er det en oplagt indgangsvinkel til religionsundervisningen i folkeskolen. De nye, fiktionsbaserede religioner skaber en god mulighed for at tale om religion som helhed og i en moderne forstand, hvor den personlige tro er i fokus," siger hun.

Minder om new age
Jediisme kan anses som en etableret religion, mener religionssociolog og ph.d.-forsker Markus Davidsen fra Aarhus Universitet:

"De fleste jediister ved godt, at Star Wars som helhed er fiktion. Men de opfatter læren om "Kraften" som en sandhed indsat i den fiktive ramme. Jediisme ligner en fankultur, fordi mange iklæder sig kapper og lyssværd, men jediisterne er overbeviste om, at "Kraften" findes i den verden, som du og jeg lever i." siger han, og fortsætter:

"Mange af de såkaldte jediister er vokset op med Star Wars. Siden de var børn har de været fans af science fiction-universet. De fortæller, at de som børn har prøvet at bruge Kraften til at læse andres tanker eller få blyanter til at flyve. Men uden videre succes. Senere i livet har de så stiftet bekendtskab med former for new age-religiøsitet, som blandt andet er inspireret af østlige religioner, hvor et ikke-personligt gudsbegreb er centralt.

"Jediisternes spiritualitet minder meget om new age, fordi meditation spiller en central rolle, hvori jediisterne prøver at opnå kontakt med "Kraften". De fleste lægger en vis afstand til filmene og siger, at de blot benytter begreberne fra Star Wars som en ramme for deres new age-tro. Andre siger ligeud, at deres religion er baseret direkte på Star Wars – altså ligesom cullenisternes religion er baseret direkte på Twilight," siger Markus Davidsen. 

Dele af artiklen blev bragt for første gang i 2010.