Guide

10 arrangementer om tro og tradition i efterårsferien

Kronborg Slot i Helsingør byder velkommen til et gigantisk renæssancemarked. Her foto fra et tidligere arrangement, hvor børn kunne fægte med sværd og skyde kanoner af.

Brug din kulturnat og efterårsferie til at udforske tro, traditioner og spiritualitet. Guide til ferien - fra besøg i synagogen i Krystalgade til oplevelser i Kongernes Jelling og hekserier på Kronborg

I uge 42 holder mange danske skoler efterårsferie.

Oprindeligt var efterårsferien indbegrebet af hårdt arbejde, idét børnene fik fri fra skole for at hjælpe til ude på gårdens marker med kartoffelhøsten. I dag nyder mange børn og forældre tværtimod fritiden og bruger ugen på både at hygge hjemme og være sammen om oplevelser rundt om i landet.

Ugen skydes allerede i gang d. 9. oktober 2015, hvor de fleste butikker, museer, arrangementer og initiativer vil byde nattens gæster inden for til kulturnatten i København. Og herefter går det løs med arrangementer rundt om i landet.

Her følger en liste på ti arrangementer om kirke, tro og spiritualitet til inspiration for din efterårsferie.

1. Kulturnatten: Synagogen i Krystalgade

Det Jødiske Samfund i Danmark låser for første gang i forbindelse med kulturnatten op for synagogen i Krystalgade. Kulturnatten falder på den jødiske shabbat, hvorfor nattens gæster har mulighed for at opleve en gudstjeneste fra klokken 17.45-18.45.

Senere samme aften vil der fra 20:00-22:00 være mulighed for at stille alverdens spørgsmål direkte til Det Jødiske Samfund i Danmarks formand, Dan Rosenberg Asmussen, og direkte til rabbiner, Jair Melchior, når den imponerende og rigt udsmykkede synagoge byder kulturnatten velkommen.

Her kan du møde jødedommen, den dansk-jødiske historie, i alt dens pragt og med alle dens traditioner.

2. Kulturnatten: Vor Frue Kirke i København

Københavns domkirke åbner som sædvanligt sine døre for kulturnatten. Her vil Københavns Drengekor og Det Kongelige Kantori synge Carl Nielsen og Edvard Grieg fra klokken 20.00. Senere samme aften afslutter Vor Frue Kirke sin kulturnat med en midnatsgudstjeneste.

Der vil det meste af aftenen være åbent i kirkens udstilling: "Bibel og Hverdag". Udstillingen beskæftiger sig med biblen, dens fortællinger og det kristne billedsprog, som optræder i hverdagen. Udstillingen er fyldt med glansbilleder, keramik, broderier, legetøj og en paradisisk have.

3. Moesgaard Museum i Århus

Her kan du tage på en rejse tilbage til fortiden: bronzealderen, jernalderen og vikingetiden. Moesgaard leger med nysgerrigheden. Museet emmer af mystiske genstande, som børn og voksne kan kaste sig fordybende over. Blev Grauballemanden slået ihjel, eller blev han ofret til guderne?

Derudover er restaureringen af Skovmøllen færdig, hvorfor Moesgaard nu kan byde børn og forældre velkommen til en efterårsferie i høstens tegn. Her kan man lære at male sit eget mel, ælte dej og bage brød over åben ild.

4. Glyptoteket i København

Det fascinerende "Glyptoteket" har naturligvis også åbent på kulturnatten. Her slukker de for lyset, hvorfor nattens gæster kan vandre rundt med lommelygter og danne sig nogle anderledes indtryk af salenes skulpturer.

I efterårsferien har Glyptoteket en helt masse at byde på. Hver dag i efterårsferien er der gådejagt i skulpturens verden. Der er højtlæsning og farvelægning af mærkelige væsner og sagnhelte, når antikkens guder, helte og skurke vækkes til live igennem de ældgamle græske og ægyptiske myter fortalt for børn.

Derudover er det om lørdagen muligt at komme med på en tur gennem myternes univers med guder, helte og monstre. Perseus, Medusa, Herakles og mange flere. Og om søndagen står programmet på mumier og begravelser i det gamle Ægypten.

5.Kongernes Jelling

Jelling er særligt kendt for middelalder og runer. Oplevelsescenteret, Kongernes Jelling, har da også utrolig meget at byde på med en flot udstilling der vækker barnlige sjæle hos selv de voksne. Oplevelsescenteret ligger midt i det historiske monumentområde omkring Jelling Kirke. Her bliver historien om vikingekongerne Gorm og Harald fortalt i samspil med deres fantastiske runesten.

Oplevelsescenteret præsenterer et stykke Danmarkshistorie, som har fået et formidlingsløft. Kongernes Jelling er en digital sanseoplevelse i flammernes skær og på en rejse fra Valhal til kristendommen.

6.Davids Kirkens efterårshøjskole

Torsdag den 15. oktober kl. 19:30 byder Davids Kirken velkommen til Peter Springborg, universitetslektor emeritus. Her vil han fortælle om de islandske håndskrifters skæbne. Om diskussionen mellem Danmark og Island og om tilhørsforholdet for de islandske håndskrifter. Springborg vil med sit foredrag belyse forløbet omkring håndskriftsudleveringen frem til den endelige afslutning.

Men, allerede den 14. oktober gæster Anne-Mette Gravgaard kirken, hvor Davids Kulturcafé byder på en snak om kunsten som våben.

7. En hekseproces på Kronborg Slot

Kronborg Slot i Helsingør byder velkommen til et gigantisk renæssancemarked med kanonaffyringer, ridderturneringer, markedspladser, kongens musketerer der patruljerer, en soldaterskole, en ægte hekseproces og meget mere.

Det er forbudt at stjæle, hvorfor kongens musketerer sørger for ro og orden på renæssancemarkedet. De har eftersigende fanget en heks!

Når man anklager en kvinde eller en mand for hekseri, måtte sagen undersøges. Sandheden skulle frem og den gamle kones troskab til djævlen afsløres. Det bliver spændende at se, om heksen går fri eller skal straffes.

8. Find tyven i Roskilde Domkirke

Fra mandag til fredag i efterårsferien er der dagligt særlige omvisninger.

En tyv har angiveligt stjålet noget inventar fra Roskilde Domkirke. Politiet søger nu alle børn og voksnes hjælp til at opklare mysteriet. Omviseren vil undervejs fortælle forskellige anekdoter, blandt andet historien om dengang Kong Christian IVs sværd forsvandt.

9. Mød det overnaturlige på Borgmestergården

Borgmestergården, som er en del af Nyborg Slot, Østfyns museer, åbner dørene til det overnaturlige.

Her er der planlagt en række aktiviteter, som aktiverer alle sanserne. I alkymistens værksted kan børnene lave deres eget guld. Museet har etableret en skattejagt efter magiske objekter, der giver beskyttelse og helse. I museumsmedjen laver smeden troldekors, som beskytter mod trolde, og du kan lave din helt egen beskyttelsesamulet. Du kan få fortalt historier om den overtroiske kong Christian IV og ovenikøbet lave din egen voksdukke som i 1600tallet.

10. Halloween i Tivoli

Tivoli er åben i efterårsferien. De overnaturlige magter har fået frit spil i forlystelsesparken, som er pyntet op til Halloween med gru, gys og uhygge.

Her vil der være en række konkurrencer for hele familien, blandt andet i græskarudskæring og i hvem der kan tælle flest græskar i den gamle have. Derudover har Tivoli selvfølgelig sine mange forlystelser kørende, hvorfor dette altid er et oplagt og yndet sted at besøge for hele familien.