Nordisk mytologi

Har du fundet tegnene fra nordisk mytologi i Game of Thrones?

I "Game of Thrones" kæmper en række rivaliserende familier om magten i et middelalderligt fantasy-univers fyldt med drager, riddere og religiøse sekter. Her ses en af hovedkarakterene, Jon Snow, spillet af Kit Harrington.

Kan du finde den nordiske krigsgud Tyr eller historien om Ragnarok i fantasy-serien "Game of Thrones"? Her får du fire bud på karakterer eller begivenheder fra den populære, amerikanske serie, der spejler sig i nordisk mytologi

I disse uger uger sidder danskere og dedikerede fans verden rundt klistret til skærmen for at se de nyeste afsnit af den populære amerikanske serie "Game of Thrones" på net-tjenesten HBO.

I "Game of Thrones" kæmper en række familier om magten i et middelalderligt fantasy-univers fyldt med drager, riddere og intriger. Seriens fortællinger er blevet sammenlignet med både virkelige, historiske begivenheder i Europa og religiøse retninger.

Og selvom lighederne findes i detaljen, er den nordiske mytologi et af de universer, den opmærksomme læser vil kunne genfinde træk fra. Vi har samlet fire bud på karakterer og begivenheder, der ligner noget, vi har set i Valhal og Midgård.

Ragnarok og "den lange nat"

Du kender nok ordet "ragnarok" fra dennordiske mytologi. Her betegner det en kaostilstand, derfører til Jordens undergang, og som muliggør, at en ny verden kan opstå.

Ragnarok indledes af en række naturkatastrofer, der resulterer i en ekstraordinær lang vinter på tre år, der kaldes "Fimbulvinteren". De to store gudeslægter i mytologien - aser og vaner - vil derefter bekæmpe deres fjender: jætterne fra Jotunheim. Men kun få guder og ét enkelt menneskepar, Liv og Livtraser, vil overleve.

I ”Game of Thrones”-universet findes et lignende mytologisk slag kaldet Kampen om daggryet. Det er et afgørende slag mellem mennesker og "skovens børn"på den ene side og de uhyggelige "hvide vandrere" (White Walkers) på den anden, og tiden forud for kampen bliver i serien omtalt som "den lange nat". Her er tale om en mørk vinter, der varer en hel generation.

Det fortælles om Den lange nat, at hyrder frøs ihjel i deres hytter, ligesom konger gjorde det i deres slotte. Den lange nat og den efterfølgende kamp kan til en vis grad sidestilles med Fimbulvinteren og Ragnarok.

Forud for henholdsvis Ragnarok og Kampen om daggryet er verdenen i "Game of Thrones" og i den nordiske mytologi plaget af borgerkrig, immoralitet, familiemord og andre katastrofale hændelser.

På det tidspunkt, hvor serien starter, synes de kolde, mørke kræfter at være vækket og vinteren på vej i "Game of Thrones"-universet.

Den druknede guds vandede haller og Valhal

Ét af samfundene i ”Game of Thrones” har en egen mytologi, der på visse punkter minder om den nordiske.

På Jernøerne (the Iron Islands) regerer Huset Greyjoy fra borgen Pyke over et koldt, vindigt og vådt rige. Beboerne her på de mest vestlige øer i Westeros, kaldes Jernfødte (Ironborn) og er et hårdført pirat- og sømandsfolk.

De Jernfødte tror på den druknede gud, og deres religion foreskriver, at det er bedre at betale "jernprisen" end "guldprisen" på varer. Det er med andre ord mere prisværdigt at tage varer og ejendele med magt fra døde fjender end at betale gennem handel. Greyjoy-familiens slogan er: "Hvad der er dødt, kan aldrig dø" (What is dead, may never die).

Ifølge den nordiske mytologi ville en mand, der døde i krig, nå til Odins haller: Valhal. Her ville krigerne kæmpe indbyrdes om dagen, og hver aften ville de slagne blive genoplivet af valkyrier og ført tilbage til Valhal, hvor menuen stod på mjød og flæsk fra grisen Særimner.

På samme måde tror de Jernfødte, at de af dem, der dør ærefuldt til søs, bliver fundet værdige til at bo i den druknede guds vandede haller. Her vil de døde spise festlige fiskemåltider med guden og blive serviceret af havfruer i al evighed.

Ridderen Jaime fra Huset Lannister og guden Tyr

Én af de nordiske krigsguder – Tyr– deler (måske) et vigtigt lighedstræk med en af seriens hovedkarakterer, ridderen med den lunkne moral, Jaime Lannister. I hvert fald i forhold til visse detaljer.

Ifølge én af myterne om Tyr ville han snyde det enorme monster Fenrisulven til at blive bundet i ubrydelige kæder. Fenrisulven stolede dog ikke på Tyr og de andre aseguder, og forlangte derfor, at Tyr lagde sin højre hånd – sværdhånden – ind i dens gab som en slags pant.

Da Fenris opdagede, at Tyr havde forrådt den, bed den hånden af guden. Krigsguden Tyr var derefter nødsaget til at træne sin venstre hånd til kamp.

I "Game of Thrones" mister krigeren Jaime Lannister ligeledes sin højre hånd. Flere læsere og seere af serien har spekuleret i, om Jaimes ugerning mod drengen Bran Stark, som han i begyndelsen af serien lammer for livet, har været første led i den årsagskæde, der har ført til, at hans hånd blev hugget af.

En vigtig detalje i sammenligningen er, at Bran Stark altid følges med en hvid ulv - her kunne være tale om en reference til Fenrisulven. Og så hedder Jaime Lannisters lillebror i øvrigt Tyrion.

Huset Frey af Tvillingetårnene

Et andet samfund i serien deler øjensynligt navn med guder fra nordisk mytologi.

Overhovedet af Huset Frey, Walder Frey, der besidder det mægtige flodslot med tvillingetårnene ’The Twins’, er berygtet for at have rigtig, rigtig mange efterkommere. Han deler da også navn med de nordiske frugtbarhedsguder – og tvillinger – Frej og Freja. Frej og Freja kommer ikke fra gudeslægten aserne, men derimod vanerne. De bor dog i ase-gudernes land Asgård og repræsenterer velstand, frugtbarhed, kærlighed og seksualitet.

Du kender nok ordet "ragnarok" fra den nordiske mytologi. I ”Game of Thrones”-universet findes den mytologiske Kampen om daggryet.
Huset Greyjoy tror på den druknede gud. Her ses skuespilleren Alfie Allen som Theon Greyjoy
Nogle fans har sammenlignet ridderen Jaime Lannister (Nikolaj Coster Waldau) med den nordiske krigsgud Tyr. Andre er uenige. Døm selv, når du har læst hvorfor
Walda Frey er én af Walder Freys utallige efterkommere. Frey og Freja er de nordiske frugtbarhedsguder, som huset Frey deler navn med