Spørg

Tror jøder på et liv efter døden?

Da vi ikke kender den egentlige sandhed, gælder det for jøder, at spørgsmålet om, hvordan vi forstår livet efter døden, er meget afhængig af en personlig opfattelse. For der findes ikke noget dogme, skriver tidligere overrabbiner Bent Lexner. Her ses Chevra Kadisha kirkegårdne i Melbourne i Australien. Foto: Andrew Brownbill/AP

Er der et liv efter døden i jødedommen, spørger en læser. Tidligere overrabbiner Bent Lexner fortæller om, hvordan man opfatter efterlivet inden for den jødiske tradition

Spørgsmål:

Kære brevkasse 

Er der et liv efter døden ifølge jødedommen?

Hilsen Jørgen

Svar:

Kære Jørgen
 
I Jødedommen findes der ikke et entydigt svar på, hvad liv efter døden betyder. Sjælens udødelighed, den kommende verden og opstandelsen af de døde har alle en fremtrædende plads i jødisk tradition, men hvad disse ting er, og hvordan de relaterer sig til hinanden, har altid været tvetydigt.

Årsagen er sandsynligvis den, at jødedommen anser livet her på jorden som det væsentlige og beskæftiger sig meget lidt med, hvad der måtte komme herefter.
 
De fleste jødiske ideer om efterlivet er udviklet i postbibelsk tid, idet Bibelen selv har meget få referencer til livet efter døden. Senere jødisk tradition er imidlertid ikke klar over hvem, der vil genopstå, hvornår det vil ske, og hvad der vil ske.

Nogle kilder indebærer, at de dødes opstandelse vil forekomme under den messianske æra. Andre peger på, at opstandelsen vil følge efter messiansk tid.

Den kommende verden (Olam Haba) er den mest allestedsnærværende jødiske eskatologi. Det fremgår af rabbinske kilder, at det er den ultimative belønning for såvel jøder som for alverdens retfærdige.
 
Da vi ikke kender den egentlige sandhed, gælder det for jøder, at spørgsmålet om, hvordan vi forstår livet efter døden, er meget afhængig af en personlig opfattelse. For der findes ikke noget dogme.

Med venlig hilsen
Bent Lexner
Tidligere overrabbiner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.