Kinesisk nytår

Abens år varsler pres på kinesiske fødegange

I år falder det kinesiske nytår mandag d. 8 februar, hvor kineserne vender kalenderbladet og påbegynder abens år. Med afsæt i astrologien spår flere, at fødselsraten i 2016 forhøjes

Når kineserne d. 8 februar træder ind i abens år, forventes det at kunne afmåles på fødselsraten. Baggrunden for en stigende fødselsrate er, at den nyfødte påtager sig de gode egenskaber og kvaliteter, som forbindes med aben.

Ifølge sagnet besluttede Buddha sig en dag for at indkalde hele dyreriget, så de i fællesskab kunne genoprette ro og orden i verden. Kun tolv dyr mødte op, og Buddha gav hver af dyrene ansvaret for ét år i en tolv-års cyklus. Dyrets karakteregenskaber indvirker både årets gang og de nyfødtes personlighed. 

Abens år 

Abens år har fem underkategorier, der hver beskriver karakteregenskaber hos personer, som er født i dette år. I år fejrer kineserne ildabens år, som sidst faldt i 1956. 

Ildaben er ambitiøs og eventyrlysten, men personen bliver let irritabel. Personligheden dækker over personer født i 1956 og 2016.
 
Træaben er medfølende og altid klar til at hjælpe andre. Personer født i dette år har karakter af et stærkt selvværd og stædighed. Personligheden dækker over personer født i 1944 og 2004.

Vandaben er klog og bramfri. Personen befinder sig godt tilrette i rampelyset, men er til tider hovmodig. Personligheden dækker over personer født i 1932 og senest i 1992.

Guldaben er også klog, bramfri og selvsikker, dog har denne person let træng til stædighed og irritabilitet. Personligheden dækker over personer født i 1920 og 1980.
 
Jordaben er derimod åben, optimistisk og frygtløs. Personligheden dækker over personer født 1908 og 1968.

Det kinesiske nytår fejres med ofringer og afsluttes med lanterner

Det kinesiske nytår afholdes anden nymåne efter vintersolhverv, hvor nymånen fastsætter årets første dag. I Kina er det en tradition, at nytåret skydes ind med festfyrværkeri. Denne handling symboliserer et lykkevarslende nyt år.
Nytårsfejringen ophører ved næste fuldmåne, 15 dage senere. Nytårets ophør markeres med en lanterne festival, hvor børn og voksne tænder lys i røde lanterne og opfører en parade.

I nytåret genforenes familier, som traditionelt markerer festlighederne med ofringer og taksigelser. Der ofres bl.a. til køkkenguden og familiens forfædre. Ved at ofre til familiens forfædre bliver den levende familie forenet med de afdøde familiemedlemmer, og der takkes for den nulevende families velstand. 

Alle kinesere har under nytåret lovbestemt fri. Kontorer, fabrikker og andre arbejdspladser holder derfor officielt ferielukket fra d. 8-13 februar. 

Kilder: Kina-portal.dkChinahighlights.comChicargotribune.com