Religionsanalysen

Sunnimuslimer fordømmer Islamisk Stat

At dokumentet, der er skrevet både på arabisk og engelsk, blev præsenteret i Washington, kunne også tyde på, at en vigtig adressat er de potentielle tilhængere af Islamisk Stat i Vesten, mener interreligiøs konsulent Mogens S. Mogensen.

I et åbent brev fordømmer 126 muslimske lærde Islamisk Stat. Vigtige modtagere kan være potentielle tilhængere af Islamisk Stat i Vesten, skriver Mogens S. Mogensen

Samme dag – onsdag den 24. september - som Obama holdt sin tale til FNs generalforsamling, hvor han blandt andet sagde, at kampen mod Islamisk Stat ikke er en kamp mod islam, blev der i Washington fremlagt et ”Open Letter” til lederen af Islamisk Stat al-Baghdadi og hans tilhængere, udarbejdet af 126 muslimske lærde fra hele verden.

I det 17 sider lange brev tager de muslimske lærde al-Baghdadi og hans tilhængeres ord og gerninger alvorligt og udsætter dem for en meget grundig teologisk kritik, der munder ud i en skarp fordømmelse, hvor Islamisk Stat punkt for punkt – i 24 punkter – afvises som værende uislamisk.

I punkt et til fem konkluderes det, at lederne i Islamisk Stat ikke har den fornødne teologiske kompetence i islamisk teologi, så for eksempel er deres udstedelse af fatwaer ugyldig.

I de næste seks punkter fordømmes Islamisk Stats form for krigsførelse. Et hovedpunkt her, som fylder hele tre sider, er påvisningen af, at Islamisk Stats fatale misforståelse af jihad. Et andet hovedpunkt er opgøret med misforståelsen og misbruget af tafkir (ekskommunikation), hvorved Islamisk Stat erklærer andre muslimer for frafaldne, så de kan føre krig mod dem.

Endelig slås det utvetydigt fast, at kristne er ”bogens folk” (og at yezidier skal behandles på samme måde som bogens folk) og derfor skal nyde beskyttelse og ikke dræbes, fordrives eller tvinges til omvendelse, som Islamisk Stat i talrige tilfælde har gjort.

LÆS OGSÅ: Danske muslimer bør tage afstand fra Islamisk Stat

I punkt 12-20 fordømmes en række af Islamisk Stats øvrige ugerninger. Det gælder for eksempel genindførelse af slaveri, tvangskonvertering, tortur, vandalisering af lig og ødelæggelse af profeters grave. Argumentationen mod genindførelse af slaveri er interessant. Slaveri blev i islam afskaffet gennem universel konsensus, som er bindende for alle muslimer i dag.

De sidste fire punkter vedrører muslimers forhold til statsmagter. Væbnet oprør er kun tilladt i tilfælde af en herskers klare vantro og forbud mod at bede. Et kalifat, som Islamisk Stat hævder at have etableret, kan kun etableres med hele den muslimske verdens konsensus, og derfor er Islamisk Stat ikke noget legitimt kalifat. I islam er det tilladt at være loyal over for sit land, og islam kræver ikke af nogen muslim, at han eller hun emigrerer fra sit hjemland.

Afslutningsvis fremsættes en kraftig appel til al-Bagdhadi og hans tilhængere om at afstå fra deres onde gerninger og omvende sig, og der peges på, at Islamisk Stat repræsenterer alt, som den fjerde kalif Ali i en profeti har beskrevet angående et folk med sort flag, der ville fremstå engang.

LÆS OGSÅ: Flere og flere muslimer fordømmer IS 

Dette åbne brev fra muslimske lærde over hele verden giver associationer til ”A Common Word”, som 138 prominente muslimer fra hele verden udsendte i oktober 2007. Der er imidlertid afgørende forskelle. ”A Common Word” var henvendt til kristne ledere, mens dette ”Open letter” er henvendt til al-Baghdadi og hans tilhængere, og indirekte også til ligesindede muslimer. ”A Common Word” var underskrevet ikke blot af lærde, men også af politikere og forfattere, og i det hele taget er ”Open Letter” et langt mere teologisk dokument.

Det er tydeligt, at det her er ortodokse muslimer, der taler til andre ortodokse muslimer. Det vil sige inden for den samme teologiske referenceramme. I det lys er det bemærkelsesværdigt, at brevet er så skarpt og utvetydigt i sin fordømmelse af Islamisk Stats teologi og adfærd.

En hovedforskel er imidlertid også, at ”Open Letter” er skrevet udelukkende af sunnimuslimer, mens ”A Common Word” inkluderede både sunni- og shia muslimer. Men spørgsmålet er, hvor repræsentativt dokumentet er for verdens sunnier? Underskriverne er fra 42 forskellige muslimske og ikke-muslimske lande i Mellemøsten, Afrika, Asien og Nord- og Sydamerika.

Men der er også muslimske lande, som glimrer ved deres fravær, for eksempel Qatar, og fra Saudi-Arabien er der kun en enkelt ikke særlig kendt underskriver. Årsagen kan være den, at den wahhabistiske udgave af islam, som Islamisk Stats ideologi læner sig mest op ad, netop står stærkest i disse to lande.

Det er bemærkelsesværdigt, at de to lande med flest underskrivere er Egypten og USA, henholdsvis 39 og 20! Meget tyder på, at ”Open Letter” er blevet til i et samarbejde mellem lærde fra al-Azhar-universitetet, sunnimuslimernes vigtigste lærdomssted, og lærde fra USA. At dokumentet, der er skrevet både på arabisk og engelsk, blev præsenteret i Washington, kunne også tyde på, at en vigtig adressat er de potentielle tilhængere af Islamisk Stat i Vesten.

Og derfor har man måske også skaffet underskrivere fra en halv snes vestlige lande.

Mogens S. Mogensen er interreligiøs konsulent og skriver religionsanalysen ved religion.dk.