Lola Jensen: Gør ikke halloween til et dyrt udstyrsstykke

Dyrk den hjemlige hygge og traditionerne til halloween, anbefaler familievejleder Lola Jensen. Foto: Nima Stock

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at de fleste danske børnefamilier markerer halloween hjemme. Dyrk hyggen, anbefaler familievejleder Lola Jensen, der advarer mod at gøre halloween til et stort udstyrsstykke, der skal koste en masse penge

Hvis du i aften åbner døren og ser en lille heks, et lille spøgelse eller måske grev Dracula stå og true dig med at lave ballade, hvis de ikke får slik, så er det ok at blive lidt overrasket. For det er ikke nødvendigvis sådan, de fleste børn fejrer halloween.

I hvert fald ikke, hvis man skal tro en ny undersøgelse af danskernes halloween-traditioner, som Dansk Erhverv har foretaget.

De fleste børnefamilier fejrer halloween

Ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse markerer de fleste af de danske børnefamilier, der vælger at fejre halloween, begivenheden ved at hygge sig derhjemme. Det er lidt under halvdelen (45 procent) af husstande med børn under 18 år, der fejrer halloween i det hele taget.

Familievejleder Lola Jensen synes, det er en god ide, at man som familie markerer traditioner som halloween hjemme, eksempelvis ved at skære græskar og med en simpel udklædning.

”Traditioner er så gode til at bringe folk sammen for at hygge sig, og halloween kan bestemt noget i forhold til familiens fællesskab,” siger hun.

"Trick or treat"

Halloween er oprindeligt en gammel keltisk fejring, som man især i USA og Canada har en vigtig tradition for at markere. Her går børn i alle aldre udklædte fra dør til dør, mens de siger trick-or-treat, som vi på dansk kender fra fastelavn som "slik eller ballade". Inden for de seneste 10 år er man for alvor begyndt at fejre halloween her til lands.

Ifølge Dansk Erhverv er det kun i 17 procent af de husstande, der har hjemmeboende børn under 18 år, at forældrene klæder børnene ud og lader dem gå fra dør til dør for at bede naboerne om ”trick or treat”.

Lola Jensen er dog sikker på, at endnu flere udklædte børn vil være at se på gader og stræder den 31. oktober om aftenen, når halloween-fejringen kulminerer med det velkendte dør-til-dør-ritual.

”Hvis man spørger igen efter halloween, så er tallet helt sikkert steget. Der er mange forældre, der går og tænker ’nu stopper det’, men når de så står midt i det, så føler de, at de bliver nødt til det alligevel,” siger hun.

Fokuser på hyggen i halloween

21 procent af alle danske husstande gør noget særligt ud af halloween, viste undersøgelsen fra Dansk Erhverv. Især er det populært blandt danskerne at købe pynt til hjemmet og noget særligt at spise til halloween.

Lola Jensen anbefaler, at man fokuserer på hyggen, traditionen og gentagelsen fra sidste år - og ikke forsøger at overgå sig selv og andre hvert år til halloween.

”I legetøjsbutikker kan man i halvanden måned op til halloween købe alverdens ting og sager. Så bevæger vi os væk fra det hyggelige og traditionen ved at skære et græskar og gør halloween til et udstyrsstykke,” siger Lola Jensen og fortsætter:

”Hvis det hele skal køres ud på et overdrev, og det skal koste en masse penge, så er det med til at udstøde nogle familier, der ikke har penge til at være med. Lidt ansigtsmaling og en kappe over hovedet kan jo være nok.”

Det vigtigste er forventningens glæde

Lola Jensen ser også gerne, at man ikke strækker fejringen af halloween ud over flere dage, men holder den til en enkelt dag. Hvis ikke der er huller mellem alle de specielle mærkedage, der markerer et år, så flyder det hele sammen, og børnene har intet at glæde sig til, påpeger hun.

”Noget af det vigtigste, vi kan give vores børn, er forventningens glæde og begejstringen over noget, de går og venter på. Forventningens glæde gør, at man har noget at stå op til om morgenen. Ellers har de jo prøvet alt, inden de er blevet ti år,” siger hun.