Den gule farve

Den gule farve i buddhisternes munkedragt er symbol på tilbagetrækning og hengivelse

Spørgsmål:

Kære Pernille Aagaard !

Vi er nogle religionslærere på Holstebro Gymnasium og HF som er blevet spurgt af vore elever, hvorfor de buddhistiske munke bærer gule/orange dragter? Eleverne vil gerne vide, om der ligger farvesymbolik bag det? Vi kan ikke finde ud af det? Ved du det eller kan fortælle os hvor vi kan finde ud af det?

Vi tror, at det hænger sammen med de plantefarvestoffer, der har været tilgængelige. da munkevæsenet opstod og at farven måske var valgt for at adskille munkedragten fra andre menneskers dragt.

Kan du hjælpe?

Venlig hilsen

Lonni Gelsdorf
Religionslærer på Holstebro Gymnasum og HF

Svar:

Kære Lonni Gelsdorf og I andre spørgere:

Mit umiddelbare svar er, at der er tale om en inspiration fra den hinduistiske munkedragt, som også er gul eller orange.

I hinduismen er ligbrændingsklæderne ofte gule eller orange - og når munke går i gult eller orange er det for at vise, at de har trukket sig tilbage fra verden, er "døde" for verden og er afgået ved døden fra denne tilværelse.

Imidlertid ville jeg lige checke mit svar med andre personer - og med litteratur - og fandt ud af, at mange religionshistoriske værker fortæller om gule/orange eller røde munkedragter, men ikke hvorfor farven er valgt.

I en ældgammel bog (fra midten af 1800-tallet) fandt jeg imidlertid en forklaring, der ligger i forlængelse af ovenstående forklaring(inspirationen fra hinduismen), men udbygger den lidt.

I bogen "Buddhism and Lamaism of Tibet" af Waddell (midten af 1800-tallet) står der, at grunden til dragten er, at de buddhistiske munke skulle kunne adskilles og kendes fra almindelige mennesker, og derfor skulle have en særlig klædedragt. Da buddhistiske munke er tiggermunke, måtte dragten ikke være prangende, og man valgte derfor en enkel dragt.

Den gule farve, skriver Waddell, stammer fra en sammenligning med en fugl, som på tibetansk hedder nur-smrig eller Brahman-gås. Denne fugl tillægges en særlig hang til ensomhed og til troskab mod ægtemagen og har i Indien været symbolet på tilbagetrækning og hengivelse.

Inden for den tibetanske buddhisme er det Gelugparetningen, der bruger den gule farve. Gelugpaerne kaldes derfor også "de gule hatte". Gelugparetningen er Dalai Lamas retning.

Men iøvrigt er det ikke alle munke, der går i gult eller orange. Andre retninger inden for den tibetanske buddhisme går i rødt eller bordeauxfarvede rober - og kaldes derfor "de røde hatte".

Og i det hele taget er det ikke alle buddhistmunke, der går klædt i gult, orange eller rødt - dragten kan variere fra retning til retning og fra land til land.

Hjertelig hilsen

Pernille Aagaard

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Kristendom.dk har inviteret teologer og repræsentanter fra forskellige kirker og kristne organisationer til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om kristendom". Alle svar i "Spørg om kristendom" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad kristendom.dk mener.