Utroskab kan være i orden

Hvis nogen efterlades med sårede følelser, kan utroskaben ikke forsvares. - Foto: stock.xchng

Utroskab kan forsvares, hvis alle involverede parter accepterer vilkårene, skriver buddhist Kim Nguyen

Spørgsmål:

Hvad sker der i buddhismen, hvis man er sin ægtefælle utro?

Hilsen Viktor

Svar:

Kære Viktor.

Med dit spørgsmål går jeg umiddelbart ud fra, at du efterspørger en evt. sanktion/straf, når man har begået utroskab.

I buddhismen kan Buddha jo ikke straffe nogen, men man "hæfter" for sine egne handlinger, og det påvirker ens karma i både nuværende og fremtidige liv, idet man selv i stor udstrækning er ansvarlig for og skal høste frugten af sine handlinger.

Ved utroskab i dit spørgsmål forstår jeg en handling, som ikke er kendt i forvejen af ens ægtefælle/samlever, og at det ikke er helt accepteret af partneren.

Ifølge de lægbuddhistiske leveregler bør man ikke foretage seksuelle handlinger med andre end sin partner, og handlingen bør ikke efterlade sorg/sårede følelser eller være skadesforvoldende generelt.

Såfremt man før utroskaben finder sted har orienteret de involverede personer (åbenhed og ærlighed), dvs. både ægtefællen og den, man er utro med, er kendt med vilkårene (at man er i parforhold, man er ikke interesseret i skilsmisse el. andet ), da medfører handlingen formentlig ikke sårede følelser/krænkelser og kan på den måde betragtes som "legitim ".

Hvis det foregår i hemmelighed, og der senere opstår en masse familieproblemer, vil handlingen betragtes i buddhismen som uetisk, idet den kan medføre familieopløsning, triste børn, såret ægtefælle mm.

Overordnet vil man sige, at hvis handlingen er udført på baggrund af løgnagtighed og fortielse, og man er velvidende om, at man gør nogen ked af det, da er det som regel ikke i orden.

Hvad der konkret vil ske rent karmamæssigt, er det ikke muligt at udtale sig om, idet et liv indbefatter mange andre handlinger.

Personligt er det min opfattelse, at evt. uønskede problemer affødt af utroskab er straffen" i sig selv.

Håber det er svar nok.

Med venlig hilsen
Kim Nguyen
Buddhist og læge

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.