Spørg

Hvorfor findes der kun få templer for guden Brahma?

En af de forklaringer, jeg oftest har fået, er, at han som skabergud kun handler aktivt i forbindelse med, at en ny verden skal skabes efter en meget lang tidsæon (hinduismen har en cyklisk tidsforståelse). Derfor er der ikke det store behov for at tilbede en gud, som ikke intervenerer i verden, forklarer lektor Marianne Qvortrup Fibiger. Foto: The Print Collector

Der er ingen retning inden for hinduismen, der har Brahma som centrum. Det betyder ikke, at han ikke tilbedes, men det foregår altid i forbindelse med de andre guder, forklarer lektor i religionsvidenskab Marianne Qvortrup Fibiger

Spørgsmål

Kære Marianne Qvortrup Fibiger

Jeg besøgte Brahmatemplet i Pushkar, da jeg boede i Indien og kan forstå, det er det eneste Brahmatempel i hele Indien (samt to andre i resten af verden).

Kan du sige mig, hvorfor der kun er tre templer til tilbedelse af Brahma?

Venlig hilsen
Michell Fuglsang

Læs også: Tema om hinduisme

Svar

Kære Michell Fuglsang

Tak for dit spørgsmål angående, hvorfor der er så få Brahmatempler i Indien og i verden i det hele taget. Og det er jo mærkeligt, da Brahma er skabergud, og der er også en del puranaer (helligskrifter fra middelalderen), der har ham som centrum.

En af de forklaringer, jeg oftest har fået, er, at han som skabergud kun handler aktivt i forbindelse med, at en ny verden skal skabes efter en meget lang tidsæon (hinduismen har en cyklisk tidsforståelse). Derfor er der ikke det store behov for at tilbede en gud, som ikke intervenerer i verden. Hvorimod for eksempel Vishnu, som er den store dharma-opretholder, og Shiva, der er den store destruktionsgud, enten selv eller via en af deres manifestationer handler aktivt i verden.

Derfor er der heller ingen retning inden for hinduismen, der har Brahma som centrum. Det betyder ikke, at han ikke tilbedes, men det foregår altid i forbindelse med de andre guder.

Bedste hilsner
Marianne Qvortrup Fibiger
Lektor ved religionsvidenskab i Aarhus

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.