Hun svømmer ikke i ramadan

Hvorfor undgå svømning i Ramadan, spørges Aminah Tønnsen.

Spørgsmål:

Jeg er lærer og har en muslimsk pige i klassen (4. årgang). Hendes far har bedt hende fritaget fra svømning i hele ramadan, da hun skal faste.

Hvilket belæg er der for at undgå svømning i faste-perioden (jeg tænker på

koranen)?

Ønsker faderen blot at beskytte pigen mod voldsomme aktiviteter, da hun jo faster (Han har dog ikke bedt hende fritaget fra idrætsundervisningen)?

Med venlig hilsen

Nina

Svar:

Koranen opfordrer mænd og kvinder til at klæde sig og opføre sig anstændigt, man viser ikke sin nøgne krop (eller dele af den) for fremmede. Læs evt. artiklen Opdraget til blufærdighed.

For nogle muslimer er det især vigtigt at overholde de forskellige anbefalinger i fastemåneden ramadan.

Det forekommer, at både børn og voksne undgår svømning, brusebad (f.eks. efter gymnastik) og tandbørstning i dagtimerne i fastemåneden af lutter frygt for, at de ved et uheld skulle få lidt vand ind i munden - selvom det er en gylden regel, at en handling bedømmes efter hensigten, og det nok er de færreste, der tager brusebad eller går en tur i svømmehallen for bevidst at indtage væske under fasten!

Eftersom faderen blot ønsker sin datter fritaget for svømning og ikke for brusebad efter gymnastik, kunne det skyldes, at han er urolig for, hvad der kunne ske, hvis hun skulle få et ildebefindende, medens hun er i bassinet.

Måske er det første gang, hun faster - hun er jo trods alt kun en 10-11 år gammel.

I øvrigt er det efter min opfattelse et par år for tidligt at gennemføre en fuld faste i dén alder. Ifølge traditionelle anbefalinger bliver bøn og faste først obligatoriske ved puberteten.

Hvorfor spørger du ikke faderen, hvorfor hans datter skal være fritaget for svømning? Han er jo den eneste, der kender årsagen, og oprigtig interesse vil i langt de fleste tilfælde blive opfattet positivt og måske være optakten til en længere snak om lige præcis hans opfattelse af tro og traditioner.

Læs evt mere om den islamiske faste her

De bedste hilsner

Aminah Tønnsen

Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.