Mekka ligger mod syd-øst

Spørgsmål:

Når muslimerne nu skal bede til Allah, hvordan ved de så, hvilken retning de skal vende?

Med venlig hilsen

Mads

Svar:

Muslimer forretter de fleste bønner i omgivelser, som de kender, og de skal således ikke konstant orientere sig.

I hjemmet rækker det, at man én gang har haft kompasset fremme eller har orienteret sig i forhold til solens placering på firmamentet og herved har fundet den omtrentlige retning mod Mekka (i Danmark er det ca. syd-øst).

For moderne mennesker kan det virke som lidt af en bedrift at finde en given retning ud fra solens placering, men det er i virkeligheden ikke stort mere spektakulært, end at f.eks. bilister helt generelt stort set altid ved (særligt på lange ture), om de kører mod nord, syd, øst eller vest ud fra solens placering og retningen på de skygger, den kaster.

Det er naturligvis en evne, der trænes, når den bruges, og enhver vognmand, der kører meget og er vant til at observere solen og lyset på bestemte tidspunktet af døgnet, vil sikkert ofte kunne "fornemme" verdenshjørnerne.

Men muslimer kan faktisk godt vende den forkerte vej. Det kan ske, når de kører med offentlige transportmidler og beder deres bøn, for kun sjældent skal bussen jo udelukkende køre mod syd-øst.

Medpassagerne vil nok ikke lægge mærke til meget, for bønnen kan forrettes ganske upåagtet i siddende stilling - dvs. ingen knæfald på bedetæppet.

Måske vil øjnene være lukkede og læberne blot bevæge sig, idet de lydløst udtaler bønnens ord.

Det er selvfølgelig vigtigere for nogle muslimer end andre at være helt korrekt orienteret mod Mekka. Men det må stå klart for alle, at med afstande på adskillige tusinde kilometer mellem her og Mekka, da vil bedetæppet, hvis det blot er rullet en smule skævt ud på gulvet, sikkert pege på alt muligt andet end Mekka.

Med venlig hilsen

Metin Aydin

Arkitekt, formand for Forening for Moske og Islamisk Center, Århus

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.