Navngivning og omskæring i islam

Ifølge islam har navngivning og omskæring slet intet med hinanden at gøre, skriver Lissi Rasmussen.

Ifølge islam har navngivning og omskæring slet intet med hinanden at gøre, skriver Lissi Rasmussen.

relevante temaer

OMSKÆRING: Der har altid været en diskussion om, hvorvidt omskæring af drengebørn er obligatorisk eller blot var profetens sædvane, skriver Lissi Rasmussen

Spørgsmål:

Jeg har læst om den kristne dåb og ved, at man i Danmark døber børn, fordi Jesus har opfordret til det i Bibelen. Jesus blev jo også selv døbt. Mit spørgsmål er nu: Hvordan fik profeten Muhammed sit navn? - og blev han omskåret? Jeg ved, at Koranen ikke opfordrer til omskæring, men opfordrer Koranen til navngivning?

Lotte O.

Svar:

Kære Lotte

Navngivning er ifølge kristendommen ikke knyttet til dåben. "Hvad er barnets navn?", spørger præsten ved dåben. Men man kan sige, at Gud ved dåben nævner barnet ved navn, og navnet siges offentligt.

Ifølge islam har navngivning og omskæring slet intet med hinanden at gøre. Koranen påbyder hverken det ene eller det andet. Der er dog et princip om at opkalde barnet efter dets fader. I moderne tid er det blevet almindeligt for muslimer at opkalde drenge efter profeter og andre betydningsfulde personer som Josef, Muhammad, Moses, Ali, Omar etc. Disse fornavne gives ved fødselen. Ofte tager konvertitter muslimske navne. Men det er dog ikke obligatorisk.

Der har altid været en diskussion om, hvorvidt omskæring af drengebørn er obligatorisk eller blot var profetens sædvane. Profeten blev omskåret. Hans navn, Muhammad betyder "den højlovede" og er det navn, familien fandt
passende for ham ved fødselen. I det hele taget ved man ikke særligt meget om Muhammads tidlige liv.

Venlig hilsen

Lissi Rasmussen

Læs flere artikler om emnet i vores tema "Omskæring" under "Religiøse svar"

Lissi Rasmussen

Født i 1953 i Fredericia, og blev cand. theol. fra Aarhus Universitet i 1976. Lissi Rasmussen blev Dr. theol. i 1997 på afhandlingen "Diapraksis og dialog mellem kristne og muslimer - i lyset af den afrikanske erfaring". Har undervist og forsket i islam og dialog gennem 25 år på Aarhus og Københavns Universitet, og er ekstern lektor ved Institut for Systematisk Teologi, KU. Har desuden været formand for Islamisk-Kristent Studiecenter i København siden 1996, og er ansat som funktionspræst i Københavns Stift med den opgave at styrke dialogen mellem kristne og muslimer.Læs alle indlæg, der er skrevet af eller involverer Lissi Rasmussen.

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.