Skilsmisse er en alvorlig sag

Det er kun tilladt for manden at sige 3 gange "talaq" til hans kone ifølge Islam. Efter den tredje gang, så er de permanent skilt, skriver Mohammad Al-Jizani. Modelfoto Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Det er meget vigtigt, at man ikke tager skilsmisse som en leg, da det er et følsomt emne og skal behandles med omhu. Og det er endnu vigtigere, at man kender reglerne indenfor skilsmisse, så man ikke kommer til at slynge om sig med ord, skriver den shia-muslimske hjemmesideredaktør Mohammad Al-Jizani

Spørgsmål:

Hej!

Jeg skal sprøge fra min mor om, hvor mange gange man i islam skal sige, at man vil skilles, før man er skilt? Er det ikke 3 gange man siger? For min far har sagt det en gang til hende, og hun vil gerne vide, om de så stadig er gift ifølge islam, eller om han skal sige det 3 gange, før de er skilt?

Og der er så også lige det, at han nogle gange ikke betragter hende som hans hustru, for han siger nogle gange min x-kone .... men andre gange siger han min kone. Jeg håber virkelig, du forstår, hvad jeg mener.

Venlig hilsen en anonym

Svar:

Fred være over dig kære broder/søster.

Skilsmisse er i Islam er en af de sidste udveje/løsninger og én af de værste handlinger, som Allah (swt) har gjort tilladt. Der berettes, at Profeten (fred og velsignelser være over ham og hans familie) fortalte, at da Englen Gabriel (fred være over ham) fortalte ham om skilsmisse, så troede han (fred og velsignelser være over ham og hans familie) i et øjeblik, at det var forbudt i Islam at blive skilt.

Det er derfor en yderst frarådet handling. Dette er en af grundene til, at det er let at blive gift, men svært at blive skilt, idet Allah (swt) elsker at familier bygges og afskyr at familier går til grunde.

Forskelle på skilsmisseregler ved shia- og sunni-islam

For at vende tilbage til dit spørgsmål, så er der en lille forskel i shia- og sunni-islam, og da jeg ikke ved hvilken trosretning dine forældre følger, så vil jeg kort fortælle om dette, samtidig med at jeg prøver at svare på dit spørgsmål.

I sunni-islam er det sådan, at hvis manden har sagt "skilt" (på arabisk talaq) én gang, så er dette gyldigt, og kvinden skal påbegynde 'iddah (separationsperiode). Denne periode er tre menstruationscykluser, som normalt er på ca. 30 dage, og hun kan holde den derhjemme, da hun under denne periode stadig har ret til bolig og forsørgelse. Efter denne periode er de ikke længere gift, og kvinden skal flytte.

Dog kan de finde sammen igen, hvis manden fortryder og ønsker at ophæve skilsmissen og fortsætte ægteskabet inden denne periode er overstået. Dette kan han gøre ved, at han enten siger det til hende eller igen er sammen med hende intimt.

I shia-islam er der lidt andre regler. Efter at manden har sagt talaq 1. Gang, påbegynder kvindens 'iddah. Dog skal to pålidelige og retskafne vidner bevidne at parret er skilt, hvilket skal gøres når kvindens 'iddah er færdig.

Som der står i Koranen: Når de således har fuldført den foreskrevne venteperiode, da tag dem enten tilbage på retfærdige vilkår eller skil jer fra dem på retfærdig vis. Og tag to retsindige vidner blandt jeres egne til at være vidne for Gud. (65:2)

Så hvis dine forældre er shia-muslimer, så har din fader ikke noget grundlag for at kalde din moder for hans eks-kone, da han stadig er gift med hende.

Hvis dine forældre er sunni- muslimer, så skal de skilles, hvis din fader har sagt talaq, imens han mente det og ikke har været sammen med din moder i 3 måneder. Hvis han har sagt til hende, at han ikke vil skilles alligevel eller har været sammen med hende, så er de stadig gift, og han har derfor ikke noget grundlag for at kalde hende for eks-kone.

Yderligere er det værd at huske på, at det kun er tilladt for manden at sige 3 gange "talaq" til hans kone ifølge Islam. Efter den tredje gang, så er de permanent skilt og kan ikke giftes igen, før de har været gift med en anden mand/kvinde og derefter skilt med denne person. Denne betingelse for at blive gift igen er blevet pålagt for at afskrække folk i at tage let på ægteskabet og lade sig skille gang på gang.

Det er meget vigtigt, at man ikke tager skilsmisse som en leg, da det er et følsomt emne og skal behandles med omhu. Og det er endnu vigtigere, at man kender reglerne indenfor skilsmisse, så man ikke kommer til at slynge om sig med ord, som man ikke forstår betydningen og konsekvensen af. Jeg håber, at du kan bruge denne besvarelse til noget ellers er du velkommen til at skrive igen.

Med venlig hilsen

Mohammad Al-Jizani, shia-muslimsk hjemmesideredaktør

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.