Tillader islam, at jeg gifter mig uden forældrenes accept?

kvinde, mørkhåret, sofa, kaffe

Vi bør altid søge vores forældres accept, og det er på ingen tænkelig måde en behagelig situation at gifte sig uden en værge, svarer muslim og studerende Nour Jørgensen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg er en praktiserende sunni-muslimsk pige. Jeg bor hjemme hos mine forældre, og de betyder alt for mig.

Jeg er i den situation nu, at jeg har været i et forhold med en shia-muslimsk dreng i lidt over et år, og vi elsker hinanden meget højt. Vi vil gerne gifte os, men mine forældre siger nej. De har, som mange andre, mange negative tanker om shia, og det er grunden til deres nej. Derudover har de også sagt, at kontakten vil brydes mellem mig og mine forældre, hvis jeg gifter mig med ham.

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på sunni- og shiaislam?

Jeg vil ikke gifte mig uden mine forældres accept, så min plan er at være tålmodig og bede til Gud om deres accept.

Er det tilladt i islam i sådan en situation at gifte sig uden sine forældres accept? Er det tilladt i islam at blive ved at kæmpe for en, når forældrene siger nej? Eller er det meningen i islam, at man skal adlyde sine forældre helt og glemme sine egne valg, for paradiset ligger under moderens fødder?

Med venlig hilsen
M

Svar:

Kære læser

Da jeg ikke kender til dine andre forhold, foruden det du beskriver, er det svært at vurdere situationen: alder, opvækst, baggrund og så videre. Sådanne elementer er vigtige at have kendskab til, førend der bliver givet råd. Men jeg kan give dig et generelt svar.

Læs også: Religion.dks tema om islam

Vi bør altid søge vores forældres accept, og det er på ingen tænkelig måde en behagelig situation at gifte sig uden en værge. Derfor bør vi også lytte til vores forældre, hvad angår ægteskab, undtagen hvis de ikke har islamisk grundlag såsom nationalitet eller kulturel praksis, som ikke er accepteret i islam.

I din situation har dine forældre et islamisk grundlag, da det betragtes (ifølge nogle sunni-retslærde) som haram at gifte sig med en shia, og ægteskabet vil blive betragtet som ugyldigt og bedrivelse af hor.

Læs også: Hvad er halal og haram

Om det er tilladt at kæmpe, tja, du kunne udvide dine forældres horisont og aflive deres fordomme om shia, men på en passende måde (upassende vil være diskussioner og skænderier, bandeord og lignende), og der ligger en dyb filosofi bag denne pointe, at paradis ligger under moderens fødder, eksempelvis er nogle mødre utilfredse i alle anliggender, kommer deres børn så ikke i paradis?

Så tag det mere som en pointe, der lærer os at respektere og ære vores forældre og udvise dem kærlighed og omsorg.

Der er mange lignende tilfælde som dit, og de har alle forskellige resultater. Nogle stikker af, og de fleste kommer hjem igen, nogle gifter sig med en anden for at glemme ham, men dette forstærker kun idéen og tanken om ham.

Vores åbne kontakt mellem kønnene gør, at flere og flere står i lignende situationer, og det er svært at vurdere, om du er 17 år og har en teenage-forelskelse, eller om du er 27 år og har fundet en passende ægtefælle.

Læs også: De 10 vigtigste ting at vide om islam

De valg, vi træffer, har konsekvenser for os resten af livet og i det evige bagefter. Vi kan ofte ikke se den gyldne pointe, mens vi står i prøvelser, men det er lovet i Koranen, at der kommer lethed efter hårdhed. Din tanke om at være tålmodig og se tiden an virker som det bedste råd, jeg kan give dig trods dets hårdhed.

Men tag følgende som et personligt råd: du bliver hørt, ALTID! Så længe man er et hundrede procent overbevist om, at Allah, Den Ophøjet, besvarer ens bønner. Så lav dua for, at det bedste må hænde dig, og du vil få klarhed snarest, samt lethed i din sag.

Derudover tænk på følgende:

· Hvilket fundament vil I bygge jeres ægteskab på, udover kærlighed?
· Hvad ville der ske med jeres ægteskab, hvis kærligheden forsvandt?
· Er det det værd at miste kontakten til dine forældre?
· Er denne tanke om ægteskab bygget på et rationelt grundlag eller filmlignende forelskelse?
· Hvordan ser dit liv ud om fem år, ti år og så videre?

Bedste hilsner om fred
Nour Tessie Jørgensen
Studerende og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.