Spørg

Skal jøder være næstekærlige?

Toraen gentager flere gange budet om, at ”Du skal elske din næste som dig selv,” og rabbinske fortolkere gennem tiderne har nærmest stået i kø for at understrege vigtigheden af netop dette bud.

Man skal lære buddet om næstekærlighed i Toraen – alt det andet er kun fortolkninger

Spørgsmål
Sidder og snakker med en kollega om at Israel ikke modtager flygtninge (man hører ihvertfald ikke om det...) og så drejer samtalen sig ind på, hvorvidt der er et kærligheds budskab i jødedommen -Det Gamle Testamente.

Venlig hilsen Danial

Hej Danial

Tak for dit spørgsmål, som giver mig en mulighed for ikke bare at sprede lidt af min viden om jødedommen, men også at belyse en af de mere ukendte sider af det israelske samfund.

Jødedommen er så bestemt optaget af næstekærligheden. Toraen gentager flere gange budet om, at ”Du skal elske din næste som dig selv,” og rabbinske fortolkere gennem tiderne har nærmest stået i kø for at understrege vigtigheden af netop dette bud. Den kendte Rabbi Akiva (50-135 e.kr.) beskrev budet som et af de største i hele biblen, mens Hillel (110 f.kr. til 10 e.kr.), som grundlagde den nok mest centrale rabbinske fortolkningskole, svarede på spørgsmålet om man kan lære hele toraen stående på et ben, at man skal lære buddet om næstekærlighed – alt det andet er kun fortolkninger!

På baggrund af dette er Israel faktisk et af de mest flygtningevenlige lande i verden.
Jeg ved desværre ikke, hvilke kilder du henviser til, men jeg kan forstille mig, at du har snuset til FN's Flygtningekonventionsrapport, som rigtignok skriver, at Israel kun har taget imod ca. 200 flygtninge under Konventionen siden dets oprettelse i 1948 – færre en andre vestlige lande.

Rapport giver dog kun et meget begrænset billede. Israel tager hvert år imod tusindevis af immigranter, som ikke er inkluderet i rapporten, idet disse ikke gennemgår den sædvanlige asylproces. Som enkelte eksempler kan nævnes, at den israelske regering i 2007 gav asyl til 700 flygtning fra Darfur og i år 2000, 6000 kristne flygtninge i forbindelse med tilbagetrækningen fra Sydlibanon. Desuden har mange flygtninge fra Bosnien og Østasien fået opholdstilladelse op gennem 1970'erne og 1980'erne.

Rapporten relaterer heller ikke til jødiske flygtninge, idet de automatisk får opholdelsestilladelse i Israel ved ankomsten uden at søge asyl. Ca. 700.000 af de i alt tre millioner jødiske immigranter, som Israel har taget imod, er flygtet fra arabiske regimer i bl.a. Iran, Irak, Yemen og Syrien. Over 1,5 millioner er flygtet fra Østeuropa hvor jødeforfølgelser indtil 1990'erne var udbredte.

Derudover bør det nævnes at Israel hver dag tager imod sårede fra borgerkrigen i Syrien og syge fra Gaza og de palæstinensiske områder, som alle bliver behandlede på israelske hospitaler. Dette på trods af, at Israel regelmæssigt bliver angrebet med terror og misiler over netop de grænser.

Jeg tror at der er mange, særligt blandt Israels nærmeste naboer, som kunne tage ved lære af Israel eksempel på næstekærlighed.

Venlig hilsen
David Lexner
Med venlig hilsen David Lexner
Jøde og salgsagent

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.