Jødiske menigheder i Danmark

Hvorfor er der ikke flere jødiske menigheder i Danmark? Bent Lexner svarer.

Spørgsmål:

Shalom aleychem!

Vil starte med, at dele et par tanker og kommentarer:

Jeg læste et indlæg om, at flere og flere jøder tager tilbage til Israel... Det gør mig både glad og ked af det. Glad, fordi at I endelig har fået det lovede land tilbage. Ked af det, fordi jeg kommer til at savner jer. Jeg både håber og ikke håber, at I tager til Israel. Håber, fordi Israel har brug for al den støtte der kan fåes. Håber ikke, fordi at I gør en forskel i Danmark.

Jeg læste et svar af Aron Skop, om Gudsopfattelse. Der er kristne, der opfatter Gud som den, der gør alt. Jeg er selv (mere eller mindre) en af dem... Jeg opfatter Satan, som en forfører, en der lokker, men som ikke har nogen (decideret) magt. Der er bare ingen udtalte kristne grupper, der har det som officiel holdning.

Så til spørgsmålene:

Angående jødiske menigheder i Danmark, hvad er grunden til, at der kun er én synagoge her i Danmark? Og hvor langt tilbage begyndte de andre at "forsvinde"?

Angående jødiske Gudstjenester: Jeg ved, at der skal være mindst ti mænd for at kunne holde gudstjeneste. Skal alle være jøder, eller er det nok, at de deltager i gudstjenesten??

På forhånd tak!

Guds fred!

Peter Kaltoft

Svar:

Kære Peter

Faktisk findes der foruden den store synagoge i Krystalgade en lille synagoge i København. Siden 1833, da den store synagoge blev indviet, var der stort set enighed om at holde fast i en synagoge.

Der har været synagoger udenfor København i byer i provinsen, men efterhånden er de menigheder døet ud, og synagogerne er blevet lukket.

Der har ikke været gudstjenester i provinsen siden begyndelsen af 1900-tallet.

Det andet spørgsmål: Nej, man kan godt holde gudstjeneste uden ti mænd, men det er rigtigt, at der findes nogle bønner, som kun kan siges, når dette antal er tilstede, og så skal det være ti jødiske mænd.

Hilsen

Bent Lexner

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.