Bibelens alder

Hvor gamle er Bibelens bger? Johannes Vrge svarer

Sprgsml:

Hvornr er de bibelske tekster skrevet?

Suriyan

Svar:

De bibelske skrifter er blevet til over et lngere tidsrum, og i vidt omfang er der tale om fortllinger, som frst er blevet overleveret mundtligt.

Man regner med, at betydelige dele af Det Gamle Testamente fik deres skriftlige form under det eksil, som ledende kredse i det jdiske folk mtte tilbringe i Babylon i rene 586-539 f.Kr. efter Jerusalems fald og templets delggelse.

De ldste af profetskrifterne gr dog lngere tilbage (Amos og Hoseas levede i 800-tallet f.Kr., lidt senere i samme rhundrede Esajas, hvis bog dog har fet tilfjelser fra senere tider), mens andre profetskrifter er kommet til senere. Daniels bog daterer man sledes til ca. r 165 f.Kr.

Mange af salmerne i Salmernes Bog er fra fr eksilet. Flere af dem angiver kong David som forfatter, hvilket dog ikke menes at holde historisk, men der kan vre tale om meget gammelt materiale i disse og andre salmer. Andre af salmerne er kommet til i forbindelse med tempelgudstjenesterne, da templet efter eksilet var blevet genopbygget.

For Det Nye Testamentes vedkommende er de ldste skrifter Paulus' breve - allerldst 1. Thessalonikerbrev fra ca. r 50. Evangelierne er opstet ved, at mundtlige fortllinger og skriftlige kilder er blevet samlet og redigeret til den form, vi nu kender. Markus-evangeliet er efter alt at dmme ldst, fra ca. 70 e.Kr. Det seneste af de nytestamentlige skrifter menes at vre Johannes' benbaring - fra en gang i 90'erne.

Ydfrligere oplysninger kan fx sges i Gads Bibel Leksikon eller i den store serie af kommentarskrifter til de enkelte bibelske skrifter, som Det Danske Bibelselskab har udgivet.

Venlig hilsen

Johannes Vrge

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.