Halvmånen er oprindeligt et hedensk symbol

Foto: CC 3.0 BY/ flaticon.com

DEBAT: Hvorfor bruger muslimer halvmånen som symbol? Aminah Tønnsen svarer.

Spørgsmål:

Salaam...

Jeg har længe undret mig over halvmånen på moskéer og diverse muslimske flag... Hvor kommer den fra?

M'salaam

Kefas Ha Gurion

Svar:

Når jeg har skullet finde illustrationer til mine bøger, er jeg altid instinktivt gået udenom halvmånen og den femtakkede stjerne, som af mange opfattes som 'islamiske symboler'.

Månens faser er grundlaget for den islamiske månekalender - en ny måned begynder ved nymåne; men i Koranen 41:37 hedder det klart og utvetydigt: "Tilbed hverken solen eller månen, men tilbed Gud, der skabte dem, hvis det er Ham, I tjener," og derfor er det mig ubegribeligt, hvorfor halvmånen og den femtakkede stjerne kunne ende som 'islamiske symboler'.

Jeg har nu læst mig til, at symbolerne oprindeligt stammer fra Centralasien, hvis indbyggere tilbad solen, månen og stjernerne. De skulle også være blevet brugt for at illustrere den kartaginiensiske gudinde Tanit og den græske gudinde Diana. Halvmånen fandtes også i Konstantinopels flag allerede før Kristi fødsel.

Det tidligste muslimske samfund havde ikke noget decideret symbol; men muslimske karavaner brugte ensfarvede flag: sorte, grønne eller hvide, uden skrift eller symboler af nogen art.

Det var først under osmannerne, at halvmånen og stjernen blev forbundet med den muslimske verden. Da tyrkerne erobrede Konstantinopel i 1453, tog de byens symbol til sig. Det fortælles, at det osmanniske riges grundlægger, Osman, havde en drøm, hvori halvmånen strakte sig fra den ene ende af verden til den anden. Og derfor beholdt han halvmånen som symbol for sit dynasti.

Eftersom islam historisk set ikke har haft noget symbol, forkaster mange muslimer halvmånen og stjernen som u-islamiske, hedenske symboler.

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.