Hvad er forskellen på katolsk og luthersk nadver?

Det var efter Luthers opfattelse ikke sådan, at brød og vin ophørte med at være brød og vin, når man gik til alters, svarer Søren Korshøj Laursen. -

Luther modsagde den katolske nadveropfattelse, svarer undervisningsredaktør Søren Korshøj Laursen

Spørgsmål:

Hvad er forskellen på den lutherske og den katolske nadveropfattelse? Luther understregede, at nadveren ER Jesu Kristi legeme og blod - ligesom katolikkerne, men ikke som de reformerte kristne.

Men alligevel lader der til at være en forskel på den lutherske og den katolske nadveropfattelse. Hvad består den i?

Casper Borring Lund

Svar:

Kære Casper,

Tak for dit spørgsmål til www.religion.dk. Det passer ikke helt, hvad du her siger om Luthers opfattelse af nadveren.

Luther opponerede både mod transubstantiationslæren, som var den katolske opfattelse, som betød, at der sket en forunderlig forvandling, hver eneste gang, man gik til alters. Messe-offeret kalder man det også.

Kirsten Kjærulff skriver om det her: http://www.religion.dk/artikel/250354:–Nadveren-er-Kristi-levende-naervaer

Luther gjorde sig til talsmand for konsubstantiationslæren, som vil sige, at der skete en væsenssammensmeltning. Det var efter Luthers opfattelse ikke sådan, at brød og vin ophørte med at være brød og vin, når man gik til alters, men man får alligevel del i Jesu lære, når man spiser oblatet.

Derfor ER nadveren ikke DIREKTE Jesu legeme og blod. Luther har her en meget kendt metafor med et jernstykke: Et jernstykke, der gløder, er jo ild uden at miste sin karakter af at være jernstykke. Eller som Jesus er Gud uden at være mindre menneske end alle os, således er brødet og vinen hans legeme og blod.

Du har ikke desto mindre ret i, at der var en heftig strid om det lille græske ord "esti", som betyder at være/at betyde. Calvin og Luther diskuterede også dette (særligt kendte er Bambergerreligionssamtalerne), men det er så en anden snak.

Vi har et tema om nadver her: http://www.religion.dk/nadver. Jeg håber, du bliver klogere af at surfe lidt rundt på denne tema-side.

Med venlig hilsen
Søren Korshøj Laursen
Undervisningsredaktør på www.religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.