Hvorfor skjuler nogle kvinder håret i kirken?

I Palmyra, Syrien, som er meget rigt på statuer og udhuggede relieffer, ser man ved de gamle templer billedstøtter af fornemme kvinder tæt tilslørede, medens billeder af slavinder ikke har hoved eller ansigt tildækket. skriver søster Abraham. Her katolske nonner. Foto: colourbox.com

Skikken er meget gammel og findes i flere religioner. I jødedommen er det dog manden, der tildækker hovedet, svarer dr.phil. søster Abraham

Spørgsmål:

Hej

Jeg underviser til dagligt i blandt andet kristendom og skal i gang med et forløb om at være religiøs. I den forbindelse har jeg været ved at undersøge lidt om, hvorfor man i nogle religioner holder fast i, at kvinden skal have sit hår tildækket under gudstjenesten?

Det er ikke en del af den lutherske kirke, men jeg har bemærket at mange ældre katolikker gør det. Hvorfor?

Venlig hilsen
Lars

Svar:

Kære Lars

Læg mærke til, at det ikke bare er kvinder, som skal tildække
hovedet. I jødedommen er det frem for alt mænd. Man gør det under bøn og er et tegn på ærbødighed for Gud. Skikken er meget gammel.

LÆS OGSÅ: Hvilken betydning har jødiske hatte?

I muslimske samfund tildækker både mænd og kvinder hovedet. Kvinder ofte både hår og ansigt. Men skikken er ældre end islam.

I Palmyra, Syrien, som er meget rigt på statuer og udhuggede relieffer, ser man ved de gamle templer billedstøtter af fornemme kvinder tæt tilslørede, medens billeder af slavinder ikke har hoved eller ansigt tildækket.

LÆS OGSÅ: Tørklædet er også en kristen tradition

Disse kvinder af høj byrd betragtedes naturligvis som fornemme mænds ejendom, medens også andre mænd havde adgang til og lov til at se på slavinderne. Der er altså flere forskellige årsager til at skjule hår, hoved eller ansigt.

Venlig hilsen
Kirsten Stoffregen Pedersen/Søster Abraham
Dr.phil. og panelist på religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.