Man kan ikke være ortodoks uden at være katolsk

Søster Abraham bor til daglig i Jerusalem. - Foto: Foto: Arkiv

For ortodokse kristne er der kun grund til at konvertere til katolicismen, hvis man har et helt konkret behov, mener Søster Abraham

Spørgsmål:

Kære Søster Abraham

Jeg er 29 år gammel, jeg er halvt armensk og halvt russisk, og jeg har boet i Danmark siden jeg var 18. Jeg er døbt i den russisk-ortodokse tro, men har altid været meget fascineret af katolicismen. I de seneste år har jeg gået til messe i den katolske kirke i København, dog uden at kunne modtage den hellige nadvers sakramente.

Jeg overvejer nu at konvertere til den katolske tro og har været til indledende konvertitundervisning. For mig føles det som det eneste rigtige at gøre, da det er meget vigtigt for mig at deltage i kirkens liturgi på lige fod med andre sognebørn, og da jeg ikke går til ortodokse gudstjenester, må det være den romerske kirke, hvor jeg føler mig tilpas og inspireret.

Forleden dag så jeg, at De på et Internetforum kom med en interessant udtalelse: Man kan ikke være katolsk uden at være ortodoks, og omvendt. Jeg ved, at De i sin tid selv konverterede fra protestantismen, men hvad er Deres holdning til konvertering fra den ortodokse til den katolske tro?

Alexandra

Svar:

Kære Alexandra

Jeg er meget glad for, at du forstår, hvad jeg mener: At man kun kan være ortodoks og katolsk kristen på én gang.

Hvis du skal konvertere til katolicismen, skulle det derfor efter min mening kun være, fordi du faktisk går i den katolske Kirke og derfor bør kunne modtage kommunionen der. Hvis kirken da ellers er åben.

Med åbenheden kniber det jo sommetider med i den katolske kirke, eftersom Vatikanet stadig nægter at vie kvindelige præster og bliver ved med at lyve om tidligere vielse af kvinder.

Må Gud hjælpe dig til at finde det, som er den rette vej for dig.

Med venlig hilsen
Kirsten Stoffregen Pedersen/Søster Abraham

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.