Vi ved ikke hvornår Adam og Eva blev skabt

Lucas Cranach brugte faste skabeloner for mange af sine billeder. Dermed kunne han være så usædvanlig produktiv. Selvom det er fire forskellige motiver, er figurerne genkendelige. Fra venstre er det ""Adam og Eva"", ""Amor klager til Venus"", ""Apollo og Diana"" samt ""En Faun og hans familie"". Det er første gang i flere hundrede år, at de fire billeder ses sammen. De hænger til daglig på henholdsvis Courtauld Institute of Art Gallery i London, The National Gallery i London; Dronning Elisabeth II's Royal Collection samt J. Poul Getty Museum i Los Angeles.

Man kan ikke uden videre regne sig tilbage til tidspunktet for Adam og Evas skabelse ved hjælp af de bibelske slægtstavler, skriver cand.theol. Jens Bruun Kofoed

Spørgsmål:

Hvilket år mener man, at Adam og Eva blev til?

Svar:

Det kommer an på hvem 'man' er! Den engelske biskop Usher regnede sig i 1600-tallet frem til, at Adam og Eva blev skabt år 4004 f.Kr., og dette årstal har lige siden ofte været nævnt, når spørgsmålet er kommet op. I løbet af det sidste århundrede har vi imidlertid fået kendskab til så meget materiale fra den gamle Orient, at vi nu ved, at der var to typer af slægtstavler, nemlig komplette slægtstavler, hvor alle led blev nævnt, og slægtstavler, hvor kun de vigtigste slægtsled var nævnt.

Det hebraiske udtryk, som ofte oversættes med "søn af" i bibeloversættelser kan således både betyde "direkte efterkommer af" og "mere eller mindre fjern slægtning af". Alt dette betyder, at vi ikke uden videre kan regne os tilbage til tidspunktet for Adam og Evas skabelse ved hjælp at de bibelske slægtstavler.

En anden faktor, som øver indflydelse på svaret, er, hvordan vi skal forstå dagene i skabelses-beretningen. Hvis der - som det traditionelt er blevet hævdet - er tale om døgn på 24 timer, gør det jo ikke den store forskel i dateringen, men er der tale om perioder - en betydningsnuance, som er indeholdt i det hebraiske ord, som ofte oversættes med "dag" - så kan det gøre en stor forskel. Det korte svar er derfor, at vi ved det ikke.

Hvis du vil vide mere, kan du prøve at kigge på nogle af de andre svar, jeg har skrevet på spørgsmål her på religion.dk, eftersom jeg er inde og berøre emnet i flere af besvarelserne. Er du (endnu) mere nysgerrig, så er du selvfølgelig velkommen til at skrive igen!

Bedste hilsner
Jens Bruun Kofoed, cand.theol.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.