Moderne tro

Den asiatiske forståelse af reinkarnation er meget forskellig fra den Vestlige, skriver Jørn Borup.

REINKARNATION: I Vesten forstår man genfødsel som en del af en udvikling frem mod noget højere. Men i Asien kan det gå både frem og tilbage, skriver Jørn Borup

Spørgsmål:

Hvorfor har mange vesterlændinge valgt at tro på reinkarnation i stedet for opstandelse igennem de sidste 30-40 år?

M. Ørbæk
Frederiksberg

Svar:

Reinkarnationstanken er, som du skriver, blevet populær i Vesten de sidste årtier. Faktisk går interessen endnu længere tilbage.

Allerede i midten og især i slutningen af det 19. årh. gav den gryende interesse for de "nye" områder og religioner i Asien stof til eftertanke for en del spirituelt interesserede personer, blandt hvilke en del ikke ville stille sig tilfreds med kristendommens dogmer.

En meget vigtig aktør var den gruppe, der er kendt som Det Teosofiske Selskab (The Theosophical Society). De blandede datidens "nye" videnskab, religionskritik, mystik og altså også en del fra de indiske religioner, heriblandt reinkarnationstanken, som, de følte, passede godt ind i teosoffernes verdensbillede.

Dette er der siden også mange andre, der har gjort. Især i Vesten har man nemlig forstået reinkarnation som en del af en evolutionær udvikling frem mod noget højere. I Asien tænker man i stedet at reinkarnationen kan gå "begge veje" –frem og tilbage.

Måske derfor virker den mere logisk og let at tilpasse de religiøse og spirituelle systemer, der også i dag arbejder med personlig selvudvikling fra noget "lavere" til noget "højere".

En lineær tidsforståelse, hvor alt "slutter" efter døden (fx med indtræden i et paradis), har for mange moderne spirituelt interesserede (især indenfor new age-genren) ikke samme logik eller tiltrækningskraft, da en ydre kraft (Gud) og en allerede defineret retning ikke menes at harmonere med egen spirituel interesse og indsats, der bedre kan forklares og legitimeres ved en karma-mekanik og tanken og reinkarnation over mange livsperioder.
Venlig hilsen

Jørn Borup
Cand. mag i religionshistorie og japansk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.