Spørg

Hvorfor vil min muslimske kæreste ikke præsentere mig for sin familie?

Man siger, at kærlighed overvinder alt, det er kun delvist sandt. Det sker ikke af sig selv, det kræver hårdt arbejde og utallige kompromisser både på egne og på jeres børns vegne, men det skal ske i gensidig respekt, og du skal også bestemme, svarer Lone Skov Al Awssi.

Det er tydeligt, at din kæreste føler sig presset af sine forældre og sin familie til at finde en muslimsk kæreste, svarer panelist Lone Skov Al Awssi, der er muslimsk gift

Spørgsmål:

Hej

Min kæreste og jeg har været sammen i 4 år. Han er muslim, og jeg selv er kristen.

Han er en god mand og er på ingen måde som man skulle tro, en muslimsk mand er. Han lader mig gøre, hvad jeg vil og beder mig ikke om at tilpasse mig hans tro.

Men når det kommer til hans familie, vil han aldrig snakke om det. Jeg har været hjemme hos ham en eneste gang, men aldrig mødt hans forældre, kun hans søster meget kort. Han er ikke glad for at nævne dem og vil faktisk ikke snakke om dem, og når jeg spørger ind til noget, svarer han bare: "Jeg ved det ikke."

Da jeg en dag spurgte ham om hans forældre, fortalte han mig, at de spurgte ind til mig i forhold til, om jeg ville være muslim. Da han sagde til dem, at jeg ikke ville, så har de ikke nævnt mig siden.

Det, jeg er bange for, er, hvordan og hvorledes det skal udvikle sig. Vi har det rigtig godt sammen, og der er ingen problemer i vores forhold. Men vil han på et tidspunkt følge sine traditioner og blive gift med en fra sit eget land? Det er jo det, mange gør.

Når jeg har spurgt ham, svarer han, at det vil han ikke. Men hvorfor vil han så ikke kæmpe min sag i forhold til sine forældre?

Venlig hilsen
Bella 

Svar:

Kære Bella

Tak for dit spørgsmål. Du er bekymret, fordi din kæreste gennem fire år, med muslimsk baggrund, ikke vil præsentere dig for sine forældre. Jeg kan forstå og deler også din bekymring.

Det er tydeligt, at din kæreste føler sig presset af sine forældre og sin familie til at finde en muslimsk kæreste. Da du har tilkendegivet, omend måske lidt uklart, at du ikke ønsker at konvertere til islam, ja - så ved han ikke, hvad han skal stille op. Han er uden tvivl meget glad for dig, men kan ikke gå imod sin families ønsker.

Jeg bliver vred, når forældre, som er flyttet til Danmark, stiller krav til deres børn om at finde en ægtefælle med samme religiøse baggrund, som i det land, de har forladt. Det er forkert at stille sådan et krav.

De unge med anden etnisk baggrund end dansk har ikke selv bedt om at flytte til Danmark, det er en beslutning, deres forældre eller bedsteforældre har truffet. De stilles i en helt umulig situation.
 
Mange er helt integreret i det danske samfund, går i danske skoler, arbejder med danske kolleger, har danske venner, men så alligevel, mere eller mindre, tvinges de til at skulle vælge en muslimsk partner, når den tid kommer.

De forventninger, man har i disse familier, er helt urimelig. Den bremser i virkeligheden den fulde integration, og den gør de unge meget ulykkelige.

Jeg vil ikke gøre dig ked af det, men jeg er nødt til at være ærlig. Hvis din kæreste ikke tager opgøret med sin familie og præsentere dig for dem lige nu, hvis han ikke tydeligt fortæller dem, at han har valgt dig og elsker dig, og at de iøvrigt skal blande sig uden om hans beslutninger og byde dig velkommen og respektere dig, Så har jeres forhold ingen fremtid.

Hvis han derimod formår at gå imod sine forældres holdning og ønsker og virkelig kæmpe for jeres forhold, så kan det lykkes for jer. Let bliver det dog ikke, for forældrene og familien vil nok altid være lidt skuffede over hans valg og I får begge to en kæmpe opgave, med hensyn til at få tilpasset jeres kulturelle og religiøse forskelle. Forskelle, som bliver tydeligere, når I får børn, der skal opdrages.

Man siger, at kærlighed overvinder alt, det er kun delvist sandt. Det sker ikke af sig selv, det kræver hårdt arbejde og utallige kompromisser både på egne og på jeres børns vegne, men det skal ske i gensidig respekt, og du skal også bestemme.

Du er nødt til at tage en alvorlig samtale med din kæreste. Vil han gå imod sin familie og præsentere dem for dig? Vil han tydeligt fortælle dem, at du ikke ønsker at konvertere og at de må respektere dette?

Ja, så har jeres forhold en chance, ellers er du nødt til at overveje din egen situation meget nøje, og mit råd er så, at du gør klogest i at afslutte forholdet, selv om det gør dig ondt.

Du skal ikke lade dig tvinge til at konvertere, det løser ikke jeres problemer.
 
Held og lykke.

Venlig hilsen
Lone Skov Al Awssi
salgsagent, katolik og gift med en muslim 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.