Spørg

Hvordan skal kvinder klæde sig i synagogen?

Ortodokse gifte kvinder vil dog ved en gudstjeneste ofte bære en form for hovedbeklædning. Det kan være et tørklæde, en hue eller hat, og hvis kvinden er meget ortodoks en paryk, forklarer Hanna Skop, der er jøde og cand.pæd.psyk.

I modsætning til mænd, som skal bære én eller anden form for hovedbeklædning, stilles der ikke præcise krav til kvinder, svarer jødiske Hanna Skop

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har et spørgsmål og håber, nogen vil være sød at svare på det.

Mig og min forlovede skal ind i jeres jødiske kirke. Hvad må en kvinde bære, og specielt hvis min forlovers familie er jøder, for at vise respekt?

Venlig hilsen
Jan

Svar:

Kære Jan

Man behøver ikke at gøre sig de store overvejelser i forbindelse med kvinders påklædning ved synagogebesøg.

I modsætning til mænd, som skal bære én eller anden form for hovedbeklædning, stilles der ikke præcise krav til kvinder. 

LÆS OGSÅ: Hvilken betydning har jødiske hatte?

Ortodokse gifte kvinder vil dog ved en gudstjeneste ofte bære en form for hovedbeklædning. Det kan være et tørklæde, en hue eller hat, og hvis kvinden er meget ortodoks en paryk. Denne eller anden hovedbeklædning vil hun i så fald altid bære, når hun er udenfor huset. 

Denne skik er ikke nedfældet som et påbud i Toraen, men er snarere en kulturelt udviklet skik. Skikken har ikke noget med gudsforholdet at gøre, men er et udtryk for, at håret, som anses for kvindens pryd, udelukkende må vises for kvindens ægtefælle. 

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal jødiske kvinder bære paryk?

I Toraen står der, at en kvinde ikke må iføre sig mandeklæder. Lange bukser anses i dag ikke for at være en mandebeklædning. Alligevel vil de fleste praktiserende jøder og ikke blot de mest ortodokse i forbindelse med en gudstjeneste bære kjole eller nederdel. 

At man ikke optræder dekolleteret med helt bare arme eller med et meget kort skørt hører også med til dagens orden i lighed med det, der gælder for et besøg i den katolske kirke. 

Hvis du vil vise huset og den jødiske familie respekt, kan din forlovede derfor nøjes med at tage noget ganske almindeligt tøj på.

De bedste hilsner 
Hanna Skop
Jøde og cand.pæd.psyk.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.