Spørg

Må muslimer gå ind i forsvaret?

Nogle muslimer – ikke nødvendigvis lærde – har den holdning, at man som dansk muslim ikke kan tage til for eksempel Afghanistan eller Irak med forsvaret. De mener, at det ikke er tilladt at bekrige andre muslimer, skriver Safia Aoude, der er muslim og cand.jur.

Der er ikke nogen fast regel, der siger, at det er forbudt at være soldat i forsvaret, svarer muslimske Safia Aoude

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har hørt, det er forbudt at være inde i forsvaret som soldat og blive udsendt. 

Jeg vil rigtig godt i forsvaret og forhåbentligt også udsendes en dag. Jeg er muslim, så jeg vil godt vide, hvordan det kan være forkert at blive udsendt? 

Jeg vil gøre det for at hjælpe folk. Så jeg vil altså ikke bare udsendes for at dræbe folk. 

Hvad siger Allah om soldater? 

Håber du kan hjælpe mig med et svar.

Venlig hilsen
G

Svar:

Kære G

Der er ikke nogen fast regel, der siger, at det er forbudt at være soldat i forsvaret.

Tværtimod er det en pligt for enhver voksen muslim at forsvare sig selv, sin familie og det sted, hvor man har sit hjem imod angreb og aggressioner udefra. Dette gælder også danske muslimer. 

Militærtræning i forsvaret kan kun gavne dig i denne bestræbelse, så derfor er der intet til hinder for, at du kan arbejde og uddanne dig i det danske forsvar.

Med hensyn til udsending i forsvaret så er det et valg, man selv tager. 

LÆS OGSÅ: Muslim: Må jeg kæmpe for et kristent land?

Nogle muslimer – ikke nødvendigvis lærde – har den holdning, at man som dansk muslim ikke kan tage til for eksempel Afghanistan eller Irak med forsvaret. De mener, at det ikke er tilladt at bekrige andre muslimer. 

Dette er som udgangspunkt korrekt, idet det ikke er tilladt for en muslim at udgyde en anden muslims blod. Men dersom en anden muslim angriber dig, din familie eller dit hjem, har du ret til at forsvare dig selv, din familie og dit hjem, og derfor er det en gennemgående holdning hos mange andre muslimske lærde, at det kan være tilladt at deltage i militære operationer i også muslimske lande, hvis disse er begrundet i forsvarsparadigmet. 

LÆS OGSÅ: Er krigen i Syrien religiøs?

Nogle muslimske lærde har den holdning, at ved udsendelse til muslimske lande, hvor der ikke umiddelbart er noget direkte forsvarsparadigme, og hvor indsatsen kan bestå i at konfrontere bevæbnede muslimer, der ser denne militære indsats som del af en invasionsstyrke imod deres eget land, at man så nøjes med at arbejde bag fronten for at undgå dilemmaet med at skulle dræbe en anden muslim, der mener at forsvare sig selv, sit hjem og sin familie imod en invasionsstyrke fra et andet land. 

Valgfriheden i det danske forsvar hviler derfor på situationsfornemmelse og på den enkelte soldats samvittighed. Dette gælder for alle forsvarets soldater uanset religiøs overbevisning.

Hvis du ikke mener, at et militært engagement i for eksempel Afghanistan er begrundet i forsvar af dig selv, din familie og dit hjem her i Danmark, og hvis du frygter, at du kommer til at fremstå som aggressor imod en anden muslim i Afghanistan, der forsvarer sit hjem, så er der ingen grund til at vælge udsending dertil. Så kan du nøjes med at arbejde i forsvaret hjemme i Danmark. Og Gud ved bedst.

Med venlig hilsen
Safia Aoude
Muslim og cand.jur.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.