Spørg

Hvor lang tid må et mut'ha-ægteskab vare?


Nogle retslærde mener ikke, at et mut’ah-ægteskabs periode må overstige den gennemsnitlige levealder. Hvis det overstiger det, bliver ægteskabet talt som et nikah-ægteskab, og derfor træder nikah-reglerne i kraft fremfor mut’ah-reglerne, forklarer Mohammad Al Jizani, der er shia-muslim og studerer Mellemøstens sprog og samfund på Københavns Universitet.

Om det må vare for evigt, er der ikke enighed om blandt vores retslærde, svarer studerende Mohammad Al Jizani


Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har hørt om mut'ah-ægteskaber inden for shia-islamisme. 

Må en muslimsk mand (tolv profet shia) gerne have et sådan forhold til en kristen kvinde? Og må det vare for evigt, hvis man blot forlænger det, inden det udløber?

Venlig hilsen
Maria

Svar:

Kære Maria

Vil først gøre dig opmærksom på, at der ikke er noget der hedder ”tolv profet shia”. Du referer sikkert til ”tolver-retsskolen” (på arabisk: ithna ashariyya) indenfor shia-islam, der netop har de 12 imamer (as) som stedfortrædere efter profeten Muhammads (saws) bortgang.

Til dit spørgsmål:

Ja, en muslimsk mand må gerne have et mut’ah-ægteskab med en kristen kvinde. Om det dog må vare for evigt, er der ikke enighed om blandt vores retslærde.


LÆS OGSÅ: Hvad er et mutah-ægteskab?


Nogle retslærde mener eksempelvis ikke, at et mut’ah-ægteskabs periode må overstige den gennemsnitlige levealder. Hvis det overstiger det, bliver ægteskabet talt som et nikah-ægteskab (permanent-ægteskab), og derfor træder nikah-reglerne i kraft fremfor mut’ah-reglerne.

Jeg ved dog ikke, om man kan komme udenom denne begrænsning ved at forny kontrakten gentagende gange, så det hele sammenlagt løber op i ”evighed”. Derfor må du kontakte en retslærd for at få et kvalificeret svar. 

LÆS OGSÅ: Kan man blive skilt i islam, hvis man ikke har haft sex?

Eventuelt kontakt Sayed Sistanis kontor her
De plejer at besvare figh-spørgsmål indenfor rimelig tid.

Med venlig hilsen

Mohammad Al Jizani 
Shia-muslim og studerer Mellemøstens sprog og samfund ved Københavns Universitet. 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.