Bestemmer manden i et jødisk ægteskab?

"Den unge familie må leve efter den tro, som de har valgt samtidig med, at kontakt med bedsteforældre og den øvrige familie bliver varetaget," skriver rabbiner Joav Melchior. Foto: Cæcilie Pedersen

"Det er den gældende civilret og ikke jødedommen, der afgør spørgsmål som eksempelvis, hvor børnene i et ægteskab må opholde sig," svarer rabbiner Joav Melchior

Spørgsmål:

Hej religion.dk

Vi har en datter, der er konverteret til jødedommen og blevet gift med en jøde. Det er fire år siden, og de har nu to børn på to og fire.

Hun vil gerne rejse til Danmark i 14 dage med begge børn (så vi kan se dem), men det har faderen modsat sig. Han mener, hun kun må rejse med det ene barn og kun i en uge. Kan han det? Er der noget i den ægtepagt, de har indgået med rabbineren, som kan give ham ret til at sige sådan?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Jens Otto

Svar:

Kære Jens Otto

Nej, det er ikke konverteringen eller jødedommen, som giver en af forældrene ret til at bestemme, hvor og hvornår barnet skal være hvor. Disse spørgsmål må bestemmes mellem forældrene og i henhold til civilret dér, hvor de bor.

Selv om det kan være en udfordring, er det, efter min mening, meget vigtigt at finde en vej, så den unge familie kan leve efter den tro, som de har valgt samtidig med, at kontakt med bedsteforældre og den øvrige familie bliver varetaget.

Med venlig hilsen
Joav Melchior
Rabbiner og panelist på www.religion.dk

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

"Den unge familie må leve efter den tro, som de har valgt samtidig med, at kontakt med bedsteforældre og den øvrige familie bliver varetaget," skriver rabbiner Joav Melchior. Foto: Simon Kristian Nielsen