Spørg

Hvad er forskellen mellem den jødiske og kristne bibel?

"Den mest åbenlyse forskel på den jødiske og den kristne bibel er naturligvis, at jøder ikke anser Ny Testamente som en del af deres bibel. Hvad den hebraiske bibel angår, så er der imidlertid også en markant forskel på den jødiske bibel og det kristne Gammel Testamente," skriver lektor, ph.d. Jens Bruun Kofoed. Foto: Iris

Læs svarene fra overrabbiner overrabbiner Bent Lexner og lektor, ph.d. Jens Bruun Kofoed

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvad er forskellen mellem den jødiske og den kristne bibel?

Venlig hilsen
Sara

Svar fra overrabbiner Bent Lexner:

Kære Sara

Den jødiske bibel består udelukkende af Det Gamle Testamente. Det er vi altså fælles om.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder "tora" - og hvorfor må man ikke røre den?

I jødedommen regner vi ikke Det Nye Testamentet som en del af Bibelen.

Med venlig hilsen
Bent Lexner
Overrabbiner

Svar fra lektor, ph.d. Jens Bruun Kofoed:

Kære Sara

Den mest åbenlyse forskel på den jødiske og den kristne bibel er naturligvis, at jøder ikke anser Ny Testamente som en del af deres bibel.

Hvad den hebraiske bibel angår, så er der imidlertid også en markant forskel på den jødiske bibel og det kristne Gammel Testamente.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder Talmud?

Den jødiske bibel er delt op i Loven, Profeterne og Skrifterne (som Jesus også refererer til i Ny Testamente for eksempel i Luk. 24,44).

Loven består af de fem Mosebøger, mens profeterne deles op i de tidlige profeter; bestående af Josvabogen, Dommerbogen, Samuelsbøgerne og Kongebøgerne, og de sene profeter, som består af Esajas Bog, Jeremias Bog, Ezekiels Bog og de tolv små profeter.

Skrifterne består af en genremæssig blanding af tekster i form af visdomslitteraturen, de poetiske skrifter og relativt sent affattede bøger som Daniels Bog og Krønikebøgerne.

LÆS OGSÅ: Hvad står der om Kristus i Det Gamle Testamente?

Opdelingen og rækkefølgen i den jødiske bibel afspejler kanoniseringsprocessen - altså den rækkefølge i hvilken bøgerne er blevet kanoniserede - mens rækkefølgen i det kristne Gammel Testamente følger Septuaginta, den græske oversættelse af den hebraiske bibel, og inddeler bøgerne i historiske bøger, visdomslitteraturen og profetiske bøger. Altså en mere genremæssig inddeling.

At den jødiske bibel slutter med Anden Krønikebog og det kristne Gammel Testamente med Malakias' Bog, er måske heller ikke helt tilfældigt, eftersom slutningen på Anden Krønikebog handler om templets genopførelse i Jerusalem og peger frem mod den Messias, som man venter og håber på og mod det, han skal gøre, mens Malakias' Bog i det kristne Gammel Testamente slutter med en forudsigelse af profeten Elias' komme, hvor fædres og sønners hjerter skal vendes til hinanden (Malakias' Bog 3,24). Det er i kristen tradition blevet tolket som en forudsigelse af Kristus og dermed som en opfordring til at læse videre i Ny Testamente.

Bedste hilsner
Jens Bruun Kofoed
Lektor og ph.d. ved Dansk Bibel-Institut

Svaret giver udtryk for panelisternes holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.