Hvordan definerer man religion?

Kan asetro, rastafari og moon også defineres som "religion"?, bliver religionshistoriker Tim Jensen spurgt om. Billedet viser et midsommerblót ved Gl. Lejre under ledelse af seksualterapeuten Pia, der er præstinde i det godkendte asatrossamfund. Foto: Arkivfoto

Der er ikke universel konsensus om, hvad der definerer en religion, skriver religionshistoriker Tim Jensen i dette svar

Spørgsmål:

Hej religion.dk

En kollega og jeg sidder og diskuterer, hvad der definerer en religion. Altså; hvilke kriterier skal være opfyldt.

Slår vi op i Gads leksikon, defineres religion ikke, men der nævnes blot de fem store religioner: Hinduisme, Jødedom, Islam, Kristendom og Buddhisme. Men hvor hører eksempelvis asetro, rastafari og moon så til henne?

Venlig hilsen

Jan Nielsen, Valby

Svar:

Kære Jan Nielsen

Der er ikke noget der ligner universel konsensus om dette, og diskussionen omfatter også, hvilken slags definition man skal bruge. Skal den dække substans eller primært funktion? Og hvad er forholdet mellem en definition og en teori? Selv plejer jeg at benytte mig af denne:

En religion er et kulturelt og socialt subsystem, der adskiller sig fra andre sådanne primært ved at rumme en henvisning til en postuleret, ikke-falsificerbar og ikke-verificerbar mer-end-menneskelig størrelse.

Men ellers vil jeg, af hensyn til fx virkelighedens verden, henvise til den definition Kirkeministeriets rådgivende udvalg vedr. trossamfund har givet mhp deres rådgivning. Den findes på km.dk/retningslinier.

Ellers se diverse diskussioner i fx Jensen, T. og M. Rothstein (eds.) Secular theories on Religion, København:Museum Tusculalum 2000. Der findes masser af anden litteratur og et andet godt sted at se er i The HarperCollins Dictionary of Religion, ed. by Jonathan Z. Smith.

Tim Jensen

Tim Jensen er mag. art. & cand mag. i religionshistorie, lektor ved Center for Religionsstudier, Syddansk Universitet, Odense.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.