Spørg

Kan det muslimske ord broder sammenlignes med næsten i kristendommen?

Der er en lang tradition for, at begrebet broder i denne hadith kan forstås universelt, hvilket skal forstås som broderskab mellem mennesker generelt og ikke snævert, altså ikke blot blandt andre muslimer, forklarer religionsforsker Kate Østergaard. Foto: BillionPhotos.com - Fotolia

Hvordan bliver det muslimske udtryk "broder" tolket i Koranen? Kan det sidestilles med næsten i kristendommen, spørger en læser. Religionsforsker Kate Østergaard besvarer spørgsmålet

Spørgsmål:

Hej

Følgende er et uddrag af en hadith:
 "Ingen af jer er sande troende, førend I ønsker for jeres broder, hvad I ønsker for jer selv."

Hvad kan man tolke af ordet 'broder? Og kan man sammenligne 'broder' med 'næsten' i kristendommen?
På forhånd mange tak for hjælpen!

Med venlig hilsen
Emilie Høgh-Jensen
Studerende, Århus Lærerseminarium

Svar:

Kære Emilie Høgh-Jensen,

Tak for spørgsmålet.

Den nævnte hadith er ret kendt og skulle være overleveret af imam Malik, der er kendt som stifter af en af de fire anerkendte sunnimuslimske retsskoler og derfor nyder stor respekt.
 
Der er en lang tradition for, at begrebet broder i denne hadith kan forstås universelt, hvilket skal forstås som broderskab mellem mennesker generelt og ikke snævert, altså ikke blot blandt andre muslimer.

Læs også: En rigtig muslim er til gavn for andre

En af de mest anerkendte retslærde gennem tiden, imam al-Nawawi, 1233-1277, mente således, at denne hadith skulle tolkes som et universelt broderskab.
 
Han forstod dog samtidig budskabet, om at man skal ønske det samme for sin broder, som først og fremmest et spørgsmål om, at man skal ønske, at han bliver muslim, og således vil blive frelst.

Fortolkningen er også kendt i nutiden. En betydningsfuld retslærd, der er ansat som islamisk teolog på University of Oxford, Shaykh Afifi al-Akiti, har skrevet en tekst, hvor han gennemgår betydningen af universelt broderskab ud fra klassiske islamiske tekster. Linket finder du her.

Bedste hilsner
Kate Østergaard
Religionshistoriker

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.