Spørg

Findes allehelgen i jødedommen?

"Her i København er det skik og brug, at man starter gudstjenesten med at mindes de afdøde rabbinere, der har fungeret i Danmark", skriver pensioneret psykolog Hanna Skop. til en læser der spørger og jødedommen også markerer allehelgen. Foto: Jens Noergaard Larsen

Markerer man allehelgen inden for jødedommen, eller mindes man de døde på en anden måde, spørger en læser. Læs eller genlæs pensioneret lærer og psykolog Hanna Skops svar

Spørgsmål om allehelgen

Kære brevkasse,

Jeg vil bare stille følgende spørgsmål:

  • Hvordan har jøderne det med allehelgen?
  • Markerer man allehelgen inden for jødedommen?
  • Eller mindes man de døde på en anden måde?
  • I så fald hvordan?

Venlig hilsen,
Den anonyme

Svar fra pensioneret lærer og psykolog

Kære anonyme,

Det sker ikke så få gange, at jeg, når jeg bliver spurgt om noget, starter med et: "Ikke i jødedommen, men...."

Således også hvad angår allehelgen. Vi markerer ikke allehelgens dag i jødedommen. Men vi mindes vore afdøde flere gange årligt.

Under gudstjenesten ved alle helligdage indflettes en bøn for de afdøde. Her i København er det skik og brug, at man starter med at mindes de afdøde rabbinere, der har fungeret i Danmark.

Derefter mindes de, der døde i Theresienstadt eller på flugten til Sverige, de faldne ved Den danske Brigades indtog i København i 1945 og endelig faldne danskere i Israel.

Endelig nævnes navnene på dem, der er gået bort siden den sidst afholdte helligdag, gældende for eksempel fra løvhyttefesten 2015 til løvhyttefesten 2016.

Der bliver således lejlighed for de af menigheden, der deltager i gudstjenesten, at sende en tanke, dels til de nærmeste pårørende, dels til de medlemmer af trossamfundet, der er gået bort.

Hanna Skop
Pensioneret lærer, psykolog og panelist

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener