Spørg

Er det jordiske og det bibelske Israel det samme?

Jeg selv forstår Det Nye Testamente således, at selvom Guds rige - som Jesus udtrykker det - ikke er af denne verden (altså nationalt eller etnisk baseret), men består af mennesker af alle etniske herkomster, som tror på ham, skriver teologiprofessor Jens Bruun Kofoed. Fotoet viser Tempelbjerget i Jerusalem. Foto: urza - Fotolia

Kunne det tænkes, at det jordiske Israel og det bibelske Israel er to forskellige ting? Hvilken betydning har det, hvis det bibelske Israel skal forstås åndeligt, spørger en læser. Teologiprofessor Jens Bruun Kofoed svarer

Spørgsmål:

Kære Brevkasse

Jeg har et stykke tid gået og tænkt meget over det Israel, Biblen omtaler, og det jordiske Israel.

Kunne det tænkes, at det jordiske Israel og det bibelske Israel er to forskellige ting?

I Johannesevangeliet kapitel 18, vers 36 siger Jesus:
"Mit rige er ikke af denne verden. Var mit rige af denne verden, havde mine tjenere kæmpet for, at jeg ikke skulle udleveres til jøderne; men nu er mit rige ikke af denne verden"

Hele stykket fra vers 28 til og med vers 40 kæmper det daværende Israel allerede mod Jesus, men stadig holder de på at have sandheden.

Hvis Antikrist skal udgive sig for at være Gud, er det så ikke på nippet til, at man kan sige, at det nuværende (jordiske Israel) netop udgiver sig for at være fra Gud.

Hvor står vi så, hvis det Bibelske Israel er åndeligt.

Jeg vover at spørge: "Er det jordiske Israel dermed lig med Antikrist?"

Venlig hilsen

David Christensen

Svar:

Kære David

Udfordringen i forhold at identificere "Israel" i Det Nye Testamente er, at det både bruges om det etniske Israel (Guds etniske folk, jøderne) og om kirken (Guds folk af alle etniske herkomster, inklusiv jøderne). Det springende punkt er derfor ikke, om der enten er tale om det ene eller det andet, men om der et givent sted tales om det ene eller det andet.

Som jeg forstår den store bibelske fortælling om mennesket fra skabelse over syndefald og genoprettelse til nyskabelse, blev det etniske Israel udvalgt til at være Guds folk med henblik på at frelsen – det vil sige genoprettelsen af syndefaldet - skulle nå ud til alle mennesker. I Ny Testamente står det klart, at dette skete med Jesu liv, død og opstandelse, og at Guds folk af alle etniske herkomster er det nye Israel, som det etniske Israel blev udvalgt til at skabe.

Et andet springende punkt, som gør diskussionen endnu mere kompliceret er så, om Guds løfter til det etniske Israel stadig står ved magt, eller om de er erstattet af løfterne til det nye gudsfolk af alle etniske herkomster. Det er der særdeles delte meninger om.

Jeg selv forstår Det Nye Testamente således, at selvom Guds rige - som Jesus udtrykker det - ikke er af denne verden (altså nationalt eller etnisk baseret), men består af mennesker af alle etniske herkomster, som tror på ham, så står Guds løfter til det etniske Israel stadig ved magt.

Det baserer jeg ikke mindst på Romerbrevet kapitel 9-11, hvor det (for mig at se) er tydeligt, at Gud ikke har forkastet det etniske jødefolk, og at der en dag vil ske en betydelig omvendelse således, at mange jøder kommer til tro på Jesus som Messias.

Som det fremgår af mit svar, er jeg tilbageholdende med at bruge udtrykket "jordisk", eftersom det ikke er en term, vi finder i bibelteksten selv.

Men hvis der med "jordisk" menes det etniske Israel, som i bibelteksterne føres tilbage til stamfaderen Abraham og frem til jøderne på Jesu tid, så er jeg overbevist om, at nutidens jøder, der bor spredt over hele jordkloden, er efterkommere af dette etniske Israel, og at der altså skal sættes lighedstegn mellem det "jordiske" Israel og det bibelske "etniske" Israel.

Derfor finder jeg heller intet bibelsk belæg for, at det "jordiske" Israel som folk skulle være antikrist. Tværtimod antydes det som nævnt af Paulus, at en betydelig del af dette "jordiske" = etniske Israel skal komme til tro på Jesus som Messias, og at Guds løfter til det "jordiske" = etniske Israel stadig står ved magt.

Hvad det sidstnævnte betyder i nutidens politiske virkelighed er en helt anden sag.

Bedste hilsner
Jens Bruun Kofoed
Teologiprofessor

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.