Spørg

Hvorfor afholdes Maha Kumbh Mela kun hvert 12. år?

Formålet med Maha Kumbh Mela, som altid foregår i Allahabad, er at få et snaan , det vil sige et bad i det sted, hvor tre hellige floder mødes: henholdsvis Ganges, Yamuna og den mytologiske flod Saraswati, forklarer Marianne Qvortrup Fibiger, der er lektor og ph.d. på Afdeling for Religionsvidenskab på Aarhus Universitet. På billedet ses Ganges.

Det er planeternes stilling, som skaber en særlig gunstig tid, som kun falder hvert 12. år, svarer lektor Marianne Qvortrup Fibiger

Spørgsmål

Kære brevkasse

Hvorfor afholdes Maha Kumbh Mela kun hver 12. år?

Er 12 et helligt tal i hinduismen?

Venlig hilsen
Andreas

Svar

Kære Andreas

Kumbh Mela betyder på sanskrit krusets eller urnens fest og referer til en indisk myte om guderne og dæmonernes kamp om den hellige udødelighedsnektar, der i kampens hede faldt ned på Indiens hellige jord fire steder: Allahabad (Prayag), Haridwar, Ujjain og Nashik. 

Her afholdes Kumbh Mela, som er den største pilgrimsbegivenhed i hinduismen, fire gange i løbet af en tolvårig periode, og hvert 12. år afholdes en særlig astrologisk favorabel Kumbh Mela kaldet Purna Kumbh Mela. 

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver man hindu?

Det er altså planeternes stilling, som skaber en særlig gunstig tid, som kun falder hvert 12. år. 

Formålet med Maha Kumbh Mela, som altid foregår i Allahabad, er at få et snaan , det vil sige et bad i det sted, hvor tre hellige floder mødes: henholdsvis Ganges, Yamuna og den mytologiske flod Saraswati, som kommer nedenfra i denne gunstige periode, da det ikke kun skulle rense for al dårlig samlet karma, men også, at man opnår moksha (frigørelse fra genfødslernes kredsløb) efter dette liv. 

LÆS OGSÅ: Hvad er Thaipoosam?

Kumbh Mela er den største pilgrimsfærd på verdensplan, da over 100 millioner menes at besøge stedet enten i kortere eller længere tid inden for de op til 55 dage, begivenheden foregår.

Bedste hilsner
Marianne Qvortrup Fibiger
Lektor og ph.d. på Afdeling for Religionsvidenskab på Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.