Spørg

Må en muslim ønske kristne glædelig jul?

Kassem Rachid Foto: Privatfoto

Selvom man er muslim, bliver man tit lykønsket i forbindelse med de kristne helligdage, når man bor i Danmark. Man kommer også tit til at svare med et "tak i lige måde", men er det forkert at hilse igen, spørger en læser. Imam Kassem Rachid svarer

Spørgsmål:

Fred være med dig, Kassem Rachid

Jeg har et spørgsmål i forbindelse med kristne helligdage. Når man bor i Danmark og er en del af det danske fællesskab i hverdagen, bliver man tit lykønsket disse på trods af, at man er muslim. Man kommer også tit til at svare med "tak i lige måde", hvilket er shirk, påstår nogle.

Hvad gør man i det tilfælde?
 
På forhånd tak for besvarelsen!

Sanela

Svar:
 

Kære Sanela

Fred være med dig.

Og mange tak for dit spørgsmål, som jeg har hørt mange gange før.

Der er ikke tvivl om, at det at ønske kristne glædelig jul eller god påske er en vigtig og følsom sag.

Allah (subhanahu wa Taala) den almægtige har forklaret forholdet mellem muslimer og ikke muslimer i Koranen, sura 60 citat nr. 9: "Allah forbyder ikke, at I tager dem til venner, der ikke har kæmpet mod jer på grund af religionen. Og som ikke har drevet jer fra jeres hjem. I skal være venlige og retfærdige imod dem, thi Allah elsker de retfærdige."

At være venlig og retfærdig betyder, at man behandler dem med respekt. Og den mindste venlighed er, at man svarer tilbage på deres hilsner.

Allah siger ligeledes i Koranen i sura 4 citat nr. 87: "...og når I mødes med en hilsen, hils så igen med en bedre - eller gengæld den"

Allah har også lovgivet, at muslimer må spise sammen med og gifte sig med de hellige skrifters folk i sura 5 citat nr. 5: "I dag er de gode ting jer tilladt. Den føde, som de, der har fået Skriften, spiser, er tilladt for jer, og jeres føde er tilladt for dem. Tillige de ærbare kvinder blandt de troende såvel som de ærbare kvinder blandt dem, der har fået Skriften før jer."

Der er også en fortælling i Koranen om en gruppe kristne, som kom til profetens moske og fik lov til at bede i profetens moske som kristne.

Asmaa, som er Abu Bakers datter, har spurgt profeten om sin mor, som var polyteist, om hun skulle invitere hende hjem til sig, og profeten sagde: "Hun skal forsætte sit forhold til sin mor."

Ud fra Koranens citater og profetens udtalelse er det klart for os, der er muslimer og bor i vesten, at vi skal være venlige, og at vi gerne må ønske vores landsmænd gode højtider. Og vi må også svare på deres jule- og påskehilsner til os.

Det islamiske europæiske råd har taget stilling til denne sag, og de har givet muslimer, som bor i Europa, lov til at ønske folk gode højtider, hilse og svare tilbage på en hilsen. Der er også en fatwa (rådgivende udtalelse, red.) af Imam Ahmad, som støtter denne holdning.

Det er forbudt i islam, at man deltager i gudstjenester eller religiøse skikke, hvor der kan forekomme noget blasfemisk.

Jeg håber, svaret nu fremstår klart. Du er velkommen til at skrive igen, hvis der er noget.

Med venlig hilsen
Kassem Rachid 
Imam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.