Sportsstjerne straffet for muslimsk bøn på banen

Kansas City Chiefs' Husain Abdullah fejrer sit "touchdown" i kampen mod New England Patriots i mandags. Foto: Scanpix

Det har skabt debat om sportsstjerners religiøsitet, at en muslimsk spiller i den amerikanske fodboldliga NFL i mandags fik en straf for at bede på banen

Da den muslimske spiller Husain Abdullah i mandags scorede et såkaldt "touchdown" for sit hold Kansas City Chiefs i den største amerikanske fodboldliga NFL, knælede han og satte håndfladerne og panden mod græsset.

Der lå han kort med retning mod Mekka, mens publikum gik amok, før han rejste sig igen og omfavnede sine holdkammerater.

Umiddelbart ikke en meget anderledes gestus end når europæiske fodboldstjerner gør korsets tegn eller sender en pegefinger mod himlen. 

Eller den gestus en anden amerikansk fodboldspiller er blevet berømt for, nemlig den kristne Tim Tebow, der blev kendt for at "tebowe" - at sætte sig med albuen på knæet og bede for sig selv, når han havde lavet point.

Men mens Tim Tebows religiøse gestus blev kendt og kopieret af tusinder af amerikanere efterfølgende, førte Abdullahs gestus i mandags til et såkaldt "flag" fra dommeren - en straf for usportslig optræden på banen - og en medfølgende pointstraf til hele holdet.

Kort efter kampen trak NFL straffen tilbage med beskeden om, at religiøse fejringer normalt ikke straffes i NFL.

"Abdullah skulle ikke have haft en straf," skrev Michael Signora, talsmand for NFL på Twitter mandag aften.

"Det er normal procedure ikke at rejse flag, når en spiller lægger sig ned af religiøse grunde." 

Med det sidste henvises der til en anden regel for fejring, nemlig, at man ikke må benytte jorden til fejring ved at lade sig glide hen af græsset.

Husain Abdullah er kendt for at være praktiserende muslim. Han faster under ramadanen, også når den ligger midt i kampsæsonen, og i 2012-13 tog han på pilgrimsrejse til Mekka med sin storebror Hamza Abdullah, der også er professionel fodboldspiller.

Rejsen til Mekka betød, at han gik glip af hele kampsæsonen for 2012.

Efter kampen i søndags forsvarede Abdullah sin fejring, da pressen spurgte ind til hans straf.

"Jeg tænkte, at hvis jeg får bolden vil jeg knæle i målzonen. Jeg lod mig nok rive lidt med. Jeg tror, jeg fik straffen for at glide," sagde han til nyhedsbureauet AP.

Selv om NFL har undskyldt og trukket straffen tilbage, har det, at dommen faldt så prompte over en muslim, skabt kritik af den amerikanske fodboldliga. 

Den muslimske organisation CAIR, der plejer muslimers rettigheder i USA, bad i går NFL om at gøre reglerne for fejringer tydeligere, så muslimske bønner ikke vil skabe problemer i fremtiden.

"For at forhindre dobbeltmoral, tilskynder vi ligaens repræsentanter til at gøre ligaens regler for bøn mere klar," siger CAIRs kommunikationschef Ibrahim Hooper i en pressemeddelelse.

Også på de sociale medier har der været kritik af straffen.

"Gæt hvilken spiller, der fik en straf og hvilken, der ikke fik," skriver en bruger på det sociale medie Twitter over dette billede af henholdsvis den kristne Tim Tebow og muslimske Husain Abdullah efter et touchdown.

I går lagde Husain Abdullah så billedet af sig selv i bedeposition op på det sociale medie Instagram med teksten: "Subhana Rabbial-'Ala" (Ære til min Herre, den højeste, red.)

I en kommentar til billedet skriver en fan: "Stor respekt til dig. Må Allah velsigne dig og fortsætte med at give dig styrke til at repræsentere islam på en positiv måde."