Samsara og enhedsnaturen

Formålet med den spirituelle praksis i buddhismen er at gå hinsides samsara og nå til enhedsnaturen, skriver Tarab Tulku

Spørgsmål:

Hej Tulku Tarab

Jeg håber at du vil hjælpe mig med at fortælle hvad din opfattelse af de mest centrale aspekter i Vajrayana budhhismen er, og hvordan du ser buddhismen som en religion eller filofisk holdning.

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

Mette Høgsberg

Svar:

Kære Mette

At udvikle sig som menneske hele livet igennem er noget, der er helt centralt i buddhismen. Motivationen hos de mennesker, som vil udvikle sig, kan enten være at blive et bedre menneske eller ønsket om at gå hinsides samsara. Det er ikke nødvendigvis knyttet til nogen religion eller filosofi.

Det, der er kendetegnende for en religion, er, at der er en gud eller et gudsbegreb. Der er ikke nogen gud eller gudsbegreb i buddhismen. Et vigtigt punkt i buddhismen er, at man vælger at tro på noget ud fra indholdet af det, der bliver sagt og ikke på grund af den, der siger det. I nogle tilfælde bruger mennesker buddhismen som en religion, hvor de laver Buddha om til en gud og beder til ham som om han var almægtig. Men det ligger udenfor det, der er grundlæggende i buddhismen.

Formålet med den spirituelle praksis i buddhismen er at gå hinsides samsara og nå til enhedsnaturen. Den vigtigste metode til at nå dette mål er meditation. De meditationsmetoder, der bruges generelt indenfor buddhsimen, arbejder med sindet.

I vajrayanabuddhismen derimod anvender man tantriske meditationsmetoder, hvor man arbejder med et samspil af kroppens og sindets energi, som man bruger til at transformere hele sin eksistens fra det dualistiske niveau til den nondualistiske enhedsnatur.

Venlig hilsen

Tarab Tulku

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.