Soka Gakkai er en ganske speciel gruppe

Soka Gakkai betegnes af mange som en aggressivt missionerende religion. På billedet lederen af Soka Gakkai, Daisaku Ikeda.

I dette svar fortæller Ph.d. Jørn Borup om de nye grene af buddhismen Soka Gakkai og Diamantvejsbuddhismen

Spørgsmål om buddhisme

Kære Jørn

Jeg vil høre, hvad du mener om organisationen Soka Gakkai International? Har du hørt om den? Er det buddhisme?

Hvad mener du om Soka Gakkais afdeling i Danmark? Bør man som interesseret i buddhisme tage SGI alvorligt? Hvad mener du om Diamantvejsbuddhismen - Ole Nydahls afdeling i København?

Venlig hilsen,
Peter

Svar fra Ph.d. i religionsvidenskab

Kære Peter

Jeg vil som fagmand fra universitetsverdenen helst ikke udtale mig personligt om enkelte grupper og/eller personer. En af grundene til dette er, at jeg ikke ser det som religionsvidenskabens opgave (for hvad i alverden skulle være kriterierne?) at værdibedømme religioner (når det gøres, bliver det sjældent særligt sagligt), en anden er, at jeg også gerne fremover vil kunne tale med repræsentanter fra både den ene og anden slags buddhisme.

Men som du også kan læse om i min bog Dansk dharma (Forlaget Univers 2005), så har jeg karakteriseret netop disse to grupper som ganske specielle (og jeg har da også fået harske kommentarer tilbage fra især den ene af dem...).

Soka Gakkai betegnes i Japan som en ny religion og af mange som en aggressivt missionerende af slagsen. Der har været masser af interne konflikter, der bl.a. endte med, at de for år siden blev skilt fra deres søsterorganisation Nichirenshu. Herhjemme er min fornemmelse, at det er en helt anden slags organisation, hvor hjemlandets tradition (og konflikter) kun har interesse for de færreste, og at man praktiserer og identificerer sig som almindelige buddhister (der har dog også været tilfælde af konflikter, og fx er den danske Tendai-gruppe opstået efter sådanne). At mange buddhister i Vesten også mange steder refererer til SG som et slags "sort får" - eller overhovedet ikke vil anerkende det som sand buddhisme - hænger sammen med bl.a. SGs praksis og lære, som mange andre finder for letbenet og materialistisk.

Ole Nydahl og Diamantvejsbuddhismen er buddhisme af den tibetanske slags indenfor retningen Kagy-linien. Ole Nydahl har altid været ret kontroversiel som person; det hader modstanderne ham for, det elsker tilhængerne ham for. Gruppen, der er den største indenfor den retning i Danmark, gør meget for at være moderne og fornyende, og for at "vestliggøre" buddhismen. Som sådan har den fået en vis succes, men både gruppen og personen har også mange kritikere indenfor miljøet; der er bl.a dem, der betegner den som en sekt.

Venlig hilsen,
Jørn Borup
Ph.d. i religionsvidenskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.