Et blandet ægteskab skal forberedes

Spørgsmål:

Kære Aminah Tønnsen

Jeg har med interesse læst de mange artikler på religion.dk, hvor du beskriver hvordan og hvorledes man som kristen kvinde skal være på vagt, hvis man agter at gifte sig med en muslimsk mand.

I den forbindelse vil jeg gerne have vejledning fra dig, da jeg overvejer at gifte mig med min marokkanske kæreste.

Inden jeg indgår ægteskab i Folkekirken i Danmark, skal jeg sørge for at få udarbejdet en gyldig ægteskabskontrakt samt en udvidet ægteskabskontrakt, hvor mine rettigheder er nedfældet i forhold til skilsmisse, fælles børn, tilsløring, rejse aktivitet på egen hånd, retten til at arbejde uden for hjemmet, særeje, brudegave....... er der flere ting jeg bør have med?

Du skriver, at det vil kræve flere besøg hos en advokat og hos ambassaden - jeg vil gerne vide, om vi taler om en dansk advokat og hvilken ambassade, der er tale om, når jeg opholder mig i Danmark og han skal bo her, hvis vi går hen og gifter os.

Hvis og såfremt at jeg har både en almindelig ægteskabskontrakt samt den udvidede ægteskabskontrakt, vil det så være sikkert for os at besøge Marokko (både inden der kommer børn men også efter), eller er det langt fra at anbefale - jeg skulle nødigt ende i fængsel eller lign.

Det giver stof til eftertanke, når man læser alt hvad der er skrevet om blandede ægteskaber - så der er noget at tale med kæresten kan jeg se.........

Kan du vejlede mig i, om jeg på baggrund af ovenstående har dækket mig godt nok ind, eller om der er flere ting, jeg skal være opmærksom på? Jeg kan tilføje, at jeg ikke har i sinde at konvertere på noget tidspunkt, men det mener jeg at kunne læse, ikke skulle være forbudt da det er ham, der er muslim - er det korrekt?

Ved du hvordan muslimer ser på det faktum, at jeg har været gift før, men nu er skilt - der er ingen børn eller lign. fra tidligere?

Jeg håber på at høre fra dig, da det er frygtelig vigtigt, at jeg ved hvad jeg går ind til.

Mange hilsner fra

Annette

Svar:

Dit brev efterlader hos mig et indtryk af, at du ikke kender din kæreste og hans rødder særlig godt. Hvis dette er rigtigt, så bør du i første række koncentrere dig om at lære hans familie at kende.

Hvilke kår er han vokset op under? Hvordan lever hans familie i dag - og er det kår, du vil være parat til at dele med ham og jeres evt. børn, hvis det viser sig, at han ikke trives i Danmark?

Hvordan er kvindernes situation i familien, hvilke forventninger har man til kvinderne, og hvordan opfører mænd og kvinder sig over for hinanden i storfamilien?

Hvem sidder på pengene, og hvem træffer de små og store beslutninger? Så vil du også få svar på, hvordan man i lige netop hans familie ser på fraskilte kvinder.

Jo bedre du kender din kærestes familie, holdninger og traditioner, jo større chance er der for, at jeres ægteskab lykkes - uden at det dog er en garanti for evig lykke.

Jeg har oplevet, hvorledes en marokkansk familie har taget imod en dansk pige med kyshånd og forkælet hende på alle ledder og kanter - blot fordi de ønskede, at deres søn eller bror skulle have mulighed for at fornøje sig, inden han skulle giftes med en af deres egne, og fordi de betragtede ægteskab med en dansk pige som en overgangsløsning og et middel til at få opholdstilladelse i DK og mulighed for efterfølgende at få familiesammenføring med den kvinde, familien havde udset til deres søn.

Du skriver, at du vil "indgå ægteskab i den danske folkekirke". Er det noget, du har talt med din kæreste om? Du må endelig sikre dig, at han er fuldstændig klar over, at folkekirkens vielsesritual tager udgangspunkt i treenighedslæren, så han ikke senere bebrejder dig, at han er blevet lokket med til noget, som han ikke rigtig vidste, hvad var. Det burde efter min opfattelse også være en selvfølge, at hele ceremonien simultantolkes til et sprog, som din kæreste forstår.

Dernæst taler du om en "almindelig ægteskabskontrakt", dvs. en såkaldt islamisk vielse samt en udvidet ægteskabskontrakt. En såkaldt islamisk vielse kan gøre livet unødvendigt surt for dig i tilfælde af skilsmisse. Mange muslimer med indvandrerbaggrund kæder nemlig en sådan vielse sammen med om ikke traditionel sharialov så i hvert fald ægteskabsloven fra deres hjemlande - og at de derfor socialt kun anerkender skilsmisse ifølge disse regler, selvom det 'danske' ægteskab er opløst. En udvidet ægteskabskontrakt er ikke en garanti for evig lykke; men den kan være med til at lette vanskelige og ubehagelige situationer.

Du skriver, at din kæreste bor og arbejder udenlands, medens du selv bor i Danmark, og det får mig til at foreslå, at I i første omgang nøjes med en vielse med borgerlig gyldighed, dvs. på et dansk rådhus - suppleret med en udvidet ægteskabskontrakt. Så kan I altid senere få ægteskabet velsignet af præst og imam.

Jeg kender et ægtepar, der fik deres respektive trossamfunds velsignelse i forbindelse med deres sølvbryllup, og det var meget bevægende.

Du nævner selv de vigtigste punkter i kontrakten. Du bør kontakte den marokkanske ambassade for at høre, hvilke krav de stiller til en kontrakt, der skal være juridisk gyldig i Marokko. Måske kan de oven i købet henvise dig til en advokat, der kan både dansk og marokkansk/fransk, og som både du og din kæreste kan kommunikere med, så der ikke er nogen som helst tvivl om, hvad der står i kontrakten, og hvilke konsekvenser indholdet kan få.

Men som det fremgår af tidligere artikler, så afhænger meget af familien og den enkelte embedsmand, hvis I af en eller anden årsag skulle komme i konflikt med loven. En ægteskabskontrakt er ikke nogen garanti for et lykkeligt udfald, men den kan være en god hjælp til at få løst en situation, der er gået i hårdknude.

Det er rigtigt, at der ikke er noget i vejen for, at en muslimsk mand gifter sig med en ikke-muslimsk kvinde. Jeres børn vil dog blive betragtet som muslimer. De vil få dobbelt statsborgerskab, men vil i Marokko udelukkende blive betragtet som marokkanere.

Selvom det i Danmark er dansk lov, der gælder for jer, så er det godt at kende Marokkos familieret. (Se mere her)

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen

Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.