Ægteskab mellem muslim og katolik

TVÆRRELIGIØSE ÆGTESKABER: Kan ægteskabet mellem en katolik og en muslim blive velsignet af Gud? Svar fra Aminah Tønnsen og Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

En polsk, katolsk veninde vil gerne giftes med sin kæreste, der er iraner og "på papiret" muslim. Det er vigtigt for dem at få Guds velsignelse over deres ægteskab, og de vil ikke vies på rådhuset. Hvordan skal de forholde sig til problemstillingen, og hvor kan de eventuelt blive gift - og af hvem?

Andrea

Muslimsk svar:

Set ud fra et islamisk synspunkt er der intet i vejen for et ægteskab mellem en katolsk kvinde og en muslimsk mand.

Hvis parret ikke vil vies på rådhuset, har de to muligheder:

De kan på Kirkeministeriets hjemmeside finde en liste over kulturcentre og moskéer, der har bemyndigelse til at foretage vielser med borgerlig gyldighed - dvs. at imamen både sørger for den religiøse del af vielsen og sørger for, at vielsen bliver registreret hos de danske myndigheder.

http://www.km.dk/officielt/trossamfund.htm

Der er nogle muslimer, der vælger kun at blive "islamisk" viet af en imam, således at de lever papirløst i henhold til dansk lov; men så har de naturligvis ikke den sikkerhed og beskyttelse, som det danske retssystem giver ægtefæller og deres eventuelle børn.

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen

Katolsk svar:

Kære Andrea

Din katolske veninde kan godt blive gift med sin muslimske kæreste i en katolsk kirke af en katolsk præst. Dog må han acceptere, at deres fælles børn bliver opdraget i den katolske tro.

Brudeparret må i god tid, helst senest 6 måneder inden vielsen, henvende sig til brudens katolske sognepræst for at få bragt de nødvendige formaliteter i orden og modtage undervisning om ægteskabet.

Venlig hilsen

Kirsten Kjærulff

Du kan læse mere om emnet i vores tema om tværreligiøse ægteskaber

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.