Vælg, hvad du vil tro

Der bliver valgt til og fra, så religionerne tager farve af deres omgivelser, skriver Lars Viftrup. <br>(Foto: Michael Rønne Rasmussen)

Spørgsmål:

Jeg har et ret underligt spørgsmål.

Jeg tror ikke på noget og jeg skal ikke konfirmeres eller noget.

Altså, jeg tror på nogen ting i de forskellige trosretninger, men det virker lidt underligt at tro på lidt fra mange forskellige religioner. Gør det noget ?

Nadja

Svar:

Kære Nadja

Dit spørgsmål er ikke så underligt, som du måske selv tror. Det er et spørgsmål, som jeg tror rigtig mange mennesker står med.

Og det er også i en vis forstand et spørgsmål, som alle religioner hele tiden konfronteres med. Ingen religioner er helt de samme hele tiden, og hvis du tager rundt i verden, vil du opleve, at kristendommen er meget forskellig fra sted til sted. Der bliver med andre ord valgt til og fra, så religionerne tager farve af deres omgivelser.

Din tilgang til dette spørgsmål er dog nok meget typisk for vores tid, hvor tro først og fremmest, ligesom alt muligt andet, er noget, man vælger.

Uden et bestemt tilhørsforhold til en bestemt religiøs gruppe, som man måske er vokset op i og føler loyalitet overfor, kan man jo vælge at sammensætte sin tro, så man mest muligt kan stå inde for det, man tror på. Og det, synes jeg personligt, er rigtig godt. Man skal aldrig tro på noget, bare fordi andre mener, det er sådan.

Men det er altid sådan, at man vælger ud fra nogle kriterier. Der er mange, der i dag hævder, at alle religioner dybest set er ens.

Det synes jeg er en lidt underlig påstand. Men det siger, tror jeg, mest af alt noget om de kriterier, som man bruger, når man vælger de ting ud i de forskellige religioner, der skulle bevise, at de dybest set er ens. At alle religioner dybest set er ens, siger noget om, at man leder efter en bestemt ting, og finder så det, og siger at alt andet er underordnet.

Men hvem kan stille sig til dommer over, at alt det andet er underordnet, når der nu er mange, der går meget op i alle disse andre ting?

Religionerne har meget til fælles. Men de er også forskellige. Og det, der er interessant ved de ting, du vælger at tro på, om du finder det i en eller i mange religioner, det er det, som binder disse mange forskellige ting sammen.

For selvom man kan stykke virkeligheden sammen på rigtig mange måder, så er der alligevel kun nogle få grundlæggende forskellige muligheder, der kan afgøre, om det er godt eller skidt.

F.eks. er der mange, der tror på reinkarnation og stadig er medlemmer i kirken og tror på Kristus. De har valgt noget fra to helt forskellige religioner, og man kan så spørge, som du gør, om det gør noget? Jeg ville sige: Det afhænger først og fremmest af, hvordan de forstår reinkarnation. For nogle er reinkarnation en begrundelse for kastesystemet. Det synes jeg bestemt ikke er godt. For andre er det et forsøg på at gøre op med en tvangspræget religiøsitet. Det kan jeg ikke have noget imod.

At jeg ikke selv tror på reinkarnation, er en anledning til at spørge, hvad der får andre til at tro på det og fortælle om, hvad min tro betyder for mig.

Med venlig hilsen

Lars Buch Viftrup

Konsulent i IKON

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.