Historie

Hinduismen er skabt af briterne

Hinduernes traditioner kan spores flere tusind år tilbage, skriver Marianne Qvortrup Fibiger.

Det var briterne, der fandt på at kalde hinduernes tradition for hinduisme, skriver Marianne Qvortrup Fibiger

Spørgsmål:

Jeg har hørt, at hinduismen er verdens ældste religion. Er det rigtigt? Eller har de bare verdens ældste religiøse skrifter?

Suriyan

Svar:

Kære Suriyan

Jeg vil prøve at svare dig så nuanceret som muligt, hvilket selvfølgelig betyder, at du ikke får noget klart svar. Men sådan er det, når man har med dateringer af religioner og forholdet mellem de reelle fakta, som vi er i besiddelse af og traditionens egne tolkninger.

Hinduismen kan på den ene side forstås som en meget ny eller ung religion, da det først var i midten af 1800 tallet at religionen blev gjort til en -isme, og det var af englænderne i engelsk litteratur om
den facetterede tradition, som man fandt i Indien.

Hinduerne har med andre ord ikke selv kaldt deres tradition for hinduisme, før der var andre, der fandt på det.

Ser man tilbage på det, som hinduerne i dag kalder deres tradition, så kan man enten gå helt tilbage til Induskulturen, som man kan datere så langt tilbage som i hvert fald 2500 år før vores tidsregning (nogle går endnu 1000 år længere tilbage), og som man har fundet spor af ved arkæologiske udgravninger i henholdsvis Harappa og Mohenjo Daro, som i dag findes i det nuværende Pakistan.

Hvis man går så langt tilbage, så kan traditionen, som tydeligvis også havde handelsforbindelser til
Mesopotamien, dateres lige så langt tilbage som religioner fra det Mesopotamiske område såvel som Ægypten.

En anden datering er fra det tidspunkt, hvor de såkaldte ariere vandrede ind i landet og slog sig ned i det nordlige Indien. Det gjorde de fra omkring 1500 fvt., og man kan læse om deres liv i de såkaldte vedaer, som er skrevet på sanskrit og som for mange udgør de første helligskrifter for den hinduistiske tradition.

Hvis det er udgangspunktet for en datering, så kan man ikke tale om den ældste religion ej heller de ældste helligskrifter.

Datering drejer sig altså om synsvinkel og selvforståelse og hvad, der definerer en tradition. Her er hinduismen en af de sværeste traditioner at definere, fordi den ikke har noget enkelt helligskrifter ej heller en religionsstifter.

Håber det gav dig svar på dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Marianne Qvortrup Fibiger
Lektor ph.d. i religionsvidenskab

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.