Spørg

Må man ikke blive døbt, hvis man er jøde?

Der sker ikke noget ved, at jødiske børn bliver døbt. Modelfoto.

En jøde mister ikke sin status som, hvis han eller hun bliver døbt

Spørgsmål
I teaterstykket "Inden for murene" er en af konflikterne, at en jødisk pige skal giftes med en' kristen,' men at jødiske børn ikke må døbes. Er det stadig sådan og hvorfor? Det undrer mig også, at de i teaterstykket taler om kristne og jøder, da jeg har tolket jødedommen som en lidt anden måde at være kristen på? Tak på forhånd for et svar! 

Venlig hilsen Susanne 

Svar
Kære Susanne

Jødedommen og kristendommen har meget til fælles. Den jødiske bibel, der på hebraisk hedder ”Tanakh”, består næsten udelukkende af de samme skrifter, som indgår i det, man i kristen terminologi kalder for Det Gamle Testamente. Jødedommen og kristendommen deler af den grund mange teologiske og moralske tanker. Det dobbelte kærlighedsbud - du skal elske Herren, og du skal elske din næste som dig selv - er essentielt i både jødedommen og kristendommen. De første kristne var desuden også jøder, og da kristendommen netop havde sin oprindelse i jødedommen, er det nok ikke helt forkert at sige, at kristendommen er en lidt anden måde være jøde på.

Alligevel må det siges, at der er tale om to forskellige religioner. Jøder tror modsat kristne ikke på Det Nye Testamente, hvori man finder forestillingen om treenigheden, altså forestillingen om, at Gud består af Faderen, Sønnen og Helligånden. I jødedommen er det afgørende, at man tror, at der kun findes én Gud, som ikke består af flere dele. Det ser man for eksempel i den anden af de 13 jødiske trosartikler, som den berømte rabbiner fra det 12. århundrede, Maimonides (Mosheh ben Maimon), opstillede, der lyder: ”Jeg tror fast og bestemt, at Skaberen, højlovet være hans navn, er én, og at der ikke på nogen måde findes en enhed som hans, og han alene, som er vor Gud, var, er og vil være.” 

Jødedommen og kristendommen er således på trods af deres ligheder i sidste ende forskellige. Og nu kommer vi så til dit egentlige spørgsmål. Da dåben er et ritual, hvormed mennesker optages i den kristne tro, er det altså også i strid med den jødiske tro at blive døbt. Jødedommen og kristendommen er simpelthen for teologisk set forskellige, til at man kan tro på begge dele samtidig. Derfor er det i "Inden for murene" gamle Levin imod, at Esthers fremtidige børn vil blive døbt.

Noget andet er, at en jøde ud fra et jødisk teologisk perspektiv ikke mister sin status som jøde, blot fordi han eller hun bliver døbt. Men det hænger sammen med, at rabbinerne har fastlagt, at en jøde ikke stopper med at være en del af det jødiske fællesskab, blot fordi han eller hun stopper med at tro på den jødiske Gud.

Med venlig hilsen
Jonatan Cohn Maxild
Jøde og studerende

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.