Den kristne frihed

Kristne har ikke som for eksempel muslimer regler for, hvad man må spise, skriver Lene Højland Laursen. Foto: Leif Tuxen.

SPISEREGLER: Man skal ikke fokusere på, hvad og hvordan man spiser, men hvordan man opfører sig overfor andre mennesker, skriver Lene Højland Laursen

Spørgsmål:

Er der nogle friheder, som kristne bliver frataget i kraft af deres tro - ligesom muslimer ikke må spise svinekød?

Mark

Svar:

Kære Mark

Tak for dit spørgsmål!

Som du nævner, har fx muslimer, jøder og buddhister regler for, hvad de må spise, men det har kristne som udgangspunkt ikke. I Ny Testamente bliver Jesus spurgt til de jødiske spiseregler, og hvorfor han og hans disciple ikke overholder dem. Dertil svarer Jesus, at det ikke er det, der kommer ind i mennesket, der gør det urent, men det der kommer ud - altså menneskers ord og handlinger. Derfor skal man ikke fokusere på, hvad og hvordan man spiser, men hvordan man opfører sig overfor andre mennesker.

I Ny Testamente er det ellers særligt Paulus, der beskæftiger sig med den kristne frihed. Det gør han særligt i sit brev til menigheden i Korinth, som var forvirrede over, hvilke regler de skulle følge. Det resulterede i, at nogle i menigheden levede meget løssluppent, mens andre var afholdende i alting. Til disse skriver Paulus, at den kristne som udgangspunkt er fri i forhold til alt, men altid skal tænke på sin næste eller sit medmenneske, når han handler. Sådan at ens frihed ikke kommer til at gå ud over andre eller bringe andre til fald.

Venlig hilsen

Lene Højland Laursen
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Kristne har ikke som fx muslimer regler for, hvad man må spise, skriver Lene Højland Laursen.